Митрополити освещават най-новата църква в Стара Загора „ Свети Игнатий Старозагорски“

Почти всички митрополити, членове на Светия Синод ще си дадат среща на 21 февруари в Стара Загора, за да участват в освещаването на криптата в най-новата църква в Стара Загора „ Свети Игнатий Старозагорски“.Датата на тайнството е избрал старозагорският владика Галактион, който пет дни по-късно ще навърши 73 годишна възраст.

Новият храм, чиято първа копка бе направена на 11 юли 2011 година представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола – 12 м.
В събирането на средства се включи лично премиерът Бойко Борисов, който на два пъти внесе различни суми от партийната субсидия.Вече е готов мраморният иконостас в криптата, видя репортер на Телеграф, камъкът е изваден от кариерата край село Гранитово, а проектът е на старозагорския художник Христо Танев.

6 икони: на Христос, Богородица , свети Георги, свети Николай и Йоан Предтеча е нарисувала младата удожничка Милена Рашкова. Три мозаечни пана, дело на Радостина Славчева украсяват пространството над трите чучура, от които се излива водата, намерена при сондаж на 33 метра под мястото, където бе положен основният камък. Голямата част от църковната утвар е донесена от Киевско-Печорската лавра.
За почуда на строителите владиката Галактион сам посочил с митрополитския жезъл мястото, където да бъде спусната сондата.

Водата е с качества на питейна, тя ще бъде използвана за кръщенета и водосвети, обясни отец Климент, който е назначен за предстоятел на все още стрящия се храм. Пет камбани, дарени от ктитори ще огласят квартала с бронзовия си глас, а изписването на купола ще бъде поверено на художника Валентин Дончевски, който вече пета година е сред участниците в Парижкия есенен салон.
До няколко седмици се очаква да пристигне дървеният иконостас, който се изработва от майстор – резбар в град Ветрен, откъдето е родом и митрополит Галактион.

Патронът на храма, свети Игнатий Старозагорски, е роден в Стара Загора в края на 18 век. Обесен е от турците защото не се съгласил да си смени вярата на 8 октомври 1814 година.Негови мощи се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. Почита се като небесен покровител на Стара Загора. Досега обаче нямаше храм в града, който да носи неговото име./в.Монитор

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top