Граждани и военни ще носят 300-метрово национално знаме на шествието на 3 март в Стара Загора

За втора поредна година на 3 март Община Стара Загора организира шествие под надслов „За свободата... Да развеем българското знаме!“, посветено на Националния празник на България и 138-годишнината от Освобождението от турско робство.

Шествието ще бъде водено от 300-метрово знаме, което ще измине маршрута от центъра на града до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Шествието ще тръгне от площада пред сградата на общината в 10.30 часа веднага след официалната церемония по издигане на националния флаг в 10.30 ч. по маршрут бул. „Ц.С. Велики“ – бул. „Никола Петков“ – ОУ „Самара“ – Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Колоната ще измине 3 км до заветния хълм, водена от Военния духов оркестър, конницата на прабългарската школа „Багатур“, общинското и областното ръководство, СНЦ „Традиция“ и др.„И гражданите, и гостите на Стара Загора могат да се включат в паметното  шествие послучай Трети март и да участват в пренасянето на най-дългото знаме у нас, в похода му към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съобщи днес  Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора.

„Надявам се, паметното шестие да се превърне в традиция. Да събудм заспали национални чувства и да се почустваме горди, че сме българи”, каза Ивелин Керанов, главен сценарист на тържествата. Старозагорци ще „пренесат“ българското знаме до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на Отечеството.

Новото тази година е, че десетки родопски гайди на участници в ансамбъла на Петър Янев, ще огласят местността, по време на издигането на флага.„Тази година към честването на Трети март в Стара Загора има подчертан интерес от държавници и министри. Очакваме за празника и повечето старозагорци да останат в града“ – каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Някои от селата в общината, като Преславен и Хрищени, вече също са подели инициативата и шият големи знамена“, допълни тя. Друг нов момент в програмата за тържественото отбелязване на празника тази година е спускането на български трикольори на фасадите на общинската и областната администрация. „През следващата седмица ще започне поставянето и на 20-метрови пилони, на които ще се веят знамена на четирите входа на града“, каза още зам.-кметът.

Вечерта от 19.00 часа на площада пред общината ще се проведе тържествена заря-проверка с празнични илюминации. Веднага след това на същото място ще започне концерт с патриотични песни на група „Епизод“.

За желаещите да се изкачат в празничния ден до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ трудноподвижни граждани в 11.00 часа от подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“, на бул. „Руски“, ще тръгнат два съчленени автобуса и училищни микробуси на общината. След края на церемонията, те ще върнат гражданите обратно в центъра на града.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top