Баба даде 20 000лв. на ало измамници

В края на миналата седмица в Първо РУ – Стара Загора се е явила 88 – годишна жена от Стара Загора и е заявила, че  около 13:00 ч. на домашния и телефон и се е обадил мъжки глас, който тя оприличила на гласа на неин братовчед. Мъжът заявил, че е внесъл хладилници от Германия, които се намирали в магазина на голяма търговска верига в  Стара Загора и трябвало да се внесат 10 000 лв., за да не ги върнат обратно в Германия. Помолил я да му услужи с тези пари, а той щял да се върне към 17:30 ч. и да и ги върне. Жената се съгласила.

Мъжът и казал, че щял да дойде служител от магазина, за да вземе парите от нея. След малко последвало второ обаждане на домашния телефон на пострадала, при което мъж, който се представил за служител от магазина на търговската верига, поискал да му продиктува номерата на банкнотите и ѝ казал, че ще прати баща си, който е възрастен мъж, да вземе от нея парите.

Пострадала слязла пред дома си, където видяла възрастен мъж и му дала парите. След няколко минути пострадала получила ново телефонно обаждане от „служителя на магазина”. Същият и казал, че хладилниците трябва да се платят изцяло, за което са необходими още 10 000 лв. Казал и, че ще изпрати един млад мъж за парите, но трябва да напише бележка с трите си имена и ЕГН и да я сложи в торбичката, в която ще предаде парите.

Пострадалата изпълнила указанията и малко по-късно, пред дома си, предала парите на млад мъж, който я чакал. В последствие, след като набрала телефона на братовчед си и провела разговор с него установила, че е измамена с паричната сума от 20 000 лв.

 82 –годишна старозагорка е съобщила пред органите на реда, че  неизвестен извършител се е обадил на домашният ѝ телефон, като се е представил за нейния син и обяснил, че е сключил сделка за закупуване на радиатори от голяма търговска верига на стойност 6000 лв., но за осъществяването на сделката било необходимо да се плати капаро в размер на 3000 лв.

В 12:00 ч. на същата дата жената е предала сумата от 1600 лв. на непознат за нея мъж пред входа на блока, в който живее.

По двата случая са образувани досъдебни производства.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top