Община Стара Загора разчита на 58 доброволци

Днес в Областна администрация се състоя работна среща на тема „Състоянието на доброволните формирования на територията на Старозагорска област”. Тя бе председателствана от областния управител инж. Георги Ранов. На нея присъстваха и неговият заместник Маноил Манев, директорът на РД ПБЗН Стоян Колев, представители на 11-те общини.

124 са доброволците в областта. В цялата страна те са 2468, като 125 от тях са жени.

До този момент в областта доброволни формирования има изградени в 6 общини – Стара Загора, Казанлък, Николаево, Гурково, Павел баня и Гълъбово. В община Стара Загора доброволците са най-много – 58. Те са оборудвани със съответната екипировка и всички са застраховани срещу злополуки. Тази година са участвали съвместно с пожарникари от РД ПБЗН в гасенето на 7 пожара през месеците август и септември.

В Гълъбово доброволците също са екипирани и застраховани и са помагали при наводненията през миналата зима. В останалите 4 общини има проблеми с осигуряването на подходящо облекло и със застраховките.

В община Братя Даскалови през януари предстои сформирането на доброволческия отряд, за участие в който заявка вече са дали 5 души. В останалите общини също се работи по изграждането на доброволчески структури.

По време на срещата представителите на общините поставиха конкретни проблеми, свързани с упражняването на дейността на доброволните формирования. Те посочиха недостатъчните стимули и нежеланието на работодателите да освобождават работниците си като причини за слабия интерес къмдоброволчеството.

Зам. областният управител Маноил Манев напомни, че доброволчеството е дейност в полза на обществото и не би следвало да носи реални привилегии. „В западните държави е въпрос на чест да бъдеш доброволец. В същото време младежите-участници в доброволни формирования, се ползват с преференции при кандидатстване в университет”, каза  г-н Манев.

Комисар Колев съобщи, че на доброволните формирования може да бъде отдадена за безвъзмездно ползване техника с отпаднала необходимост на пожарнатаи МВР, която е в добро състояние и ще бъде от полза.

В края на заседанието инж. Ранов призова участниците от общините да обединят предложенията си за подобряване на работата на доброволнитеформирования и да му ги предоставят в писмен вид. „Аз ще имам грижата те дадостигнат до компетентните институции”, каза той.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top