Актуализират плановете за реакция при терористични действия в Старозагорско

Областният управител на Стара Загора Георги Ранов организира извънредно заседание заседание на Областния съвет по сигурност в частта от Специализирания план за действие при терористична атака. То бе свикано заради серията от терористични атентати на 13 ноември в Париж. На него беше направен анализ на ситуацията в областта и конкретизирани действия за превенция и намаляване на възможността от терористични атаки на територията на областта.

Днес пре журналисти губернаорът оповести и конкретни мерки:

На първо място – увеличава се нивото на сигурност в обекти с национално и старегическо значение, както и върху авто- и жп гари. Ще бъде увеличена охраната в големи търговски обекти и културни институти, където се събират едновременно

Засилва се и контролът върху обекти за съхранение на боеприпаси и оръжие. Ще нарасне броят на полицейските проверки по автомагистралите и пътищата в областта за съмнителни лица и превозни средства като се използват и данните от видеокамерите монтирани по пътищата в Старозагорско.

„Изискал съм от РИО и РЗИ да ми бъде предоставена информация за нивото на охрана в училища, детски градини и здравни заведения. Моето категорично мнение е, че в тези институции, освен жива охрана, задължително трябва да има и постоянно видеонаблюдение”, каза Ранов.

Областният управител е изпратил писма до кметовете на общините, с което ги задължава да предоставят на съответните органи предварителна информация при организиране на масови събития и мероприятия. Ежедневно областният управител получава доклади от структурите по сигурността за превантивните мерки, които те взимат в посока ограничаване опасността от терористични актове.

„Плановете за терористични действия трябва да се актуализират не само на областно, но и на национално ниво, защото предвид новите терористични заплахи в Европа, те вече са остарели. Необходима е нова оценка за управлението на сигурността и ние ще я направим, за да защитим максимално хората и да намалим възможностите за терористични атаки”, каза  Ранов. Той е категоричен, че в старозагорска област това ще се случи, тъй като плановете за последно са актуализирани през 2012 година.

В края на пресконференцията той призова отново гражданите да бъдат бдителни и отговорни и при констатиране на съмнителни лица, автомобили или други нередности да сигнализират незабавно в полицията.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top