Задържаха 26 бежанци от Сирия и Иран

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора е започнато бързо производство срещу 51-годишния Васил В. от с.Черногорово, общ. Димитровград, за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл.281, ал.2, т.1 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 23 октомври 2015 г. на автомагистрала "Тракия", в района на Стара Загора, в посока запад , се е движел микробус „Фиат Дукато" със софийска регистрация, управляван от Васил В. При подаден сигнал със стоп палка от полицейски служител, водачът на автомобила предприел рязко спиране в близост до оградната мрежа на пътното платно, след което скочил от микробуса и побягнал. Той се опитал да избяга, прескачайки оградната мрежа, но е застигнат и задържан от патрулиращите полицаи.

При последвалия оглед е установено, че в каросерията на микробуса пътували 26 лица от Сирия и Иран, между които малолетни и непълнолетни деца. Те влезли в България без документи за самоличност.

Водачът и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ РУ на МВР-Стара Загора. С постановление на наблюдаващия прокурор арестът на Васил В. ще бъде удължен за срок от 72 часа. В понеделник Районна прокуратура-Стара Загора ще внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора е извършен оглед на местопроизшествие, претърсване на товарния автомобил и лични обиски на задържаните лице. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.
Предстои Васил В. да бъде привлечен като обвиняем от Районна прокуратура-Стара Загора. Обвинението ще е по новоприетия изменен текст на чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено на повече от едно лице.

Предвиденото наказание е от 1 до 6 г. лишаване от свобода и глоба от 5 000 лева до 20 000 лева.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top