230 са задържаните незаконно преминаващи през Старозагорска област

Броят на получилите статут на бежанци и хуманитарен статут от началото на годината досега в Старозагорска област е 640 души. По данни на ДАНС само 22 са регистрираните на адреси бежанци със статут. По-голямата част от мигрантите напускат областта и се придвижат на запад.съобщи днес  поредно заседание на Областния съвет по сигурност  директорът на ОД на МВР Иван Чолаков.От началото на годината досега са били заловени 230 незаконно преминаващи през областта лица,  Основната част от тях са задържани при транспортирането им от близки до нашата области – Хасковска, Ямболска, Бургаска, към западната част на страната с цел преминаване на границата и отправяне към Западна Европа.

До момента са образувани 8 досъдебни производства срещу лица, които са оказвали незаконна логистична помощ на мигранти чрез осигураване на транспортни средства или превозване към западната граница. Липсват данни за организатори на канали на територията на областта, каза още Иван Чолаков. "Мащабната операция в национален мащаб се провежда непосредствено след законовите промени, с това се навяваме да доведем до превантивни действия. В Старозагорска област няма данни да има каналджии, има група хора, които изкушени от финансов интерес превозват хора"

Той е изпратил предложение до министъра на вътрешните работи за увеличаване с няколко души на кадровия състав на РПУ Чирпан. Ако то бъде одобрено, новите служители ще бъдат изпратени да наблюдават магистрала „Марица”.

Областният управител е категоричен че институциите, ангажирани с проблема с бежанците, са впълна готовност да реагират при усложняване на ситуацията. Той каза, че на този етап няма причини за безпокойство у гражданите. Няма констатирани случаи на напрежение между местното население и чуждестранни граждани. Областният управител призова жителите на областта да сигнализират, ако станат свидетели на незаконно транспортиране на бежанци или при други законови нарушения, свързани с мигрантите у нас."Обстановката е нормална и не се забелязва увеличаване на незаконно преминаващите през старозагорска област"

Според Ранов няма вероятност на този етап да бъде открит бежански лагер в старозагорско.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top