Спор за секционните комисии на консултациите днес

Днес се проведоха консултациите с политическите партии и коалиции, имащи право на членове в СИК на територията на община Стара Загора във връзка с предстоящите местни избори и референдум на 25 октомври. Консултациите, проведени от секретаря Цена Велкова, упълномощена от кмета Живко Тодоров, са с цел определяне състава на СИК и разпределение на местата в тях.

В консултациите участваха Емил Христов, Валентина Бонева, Светла Карастоянова, Тунджай Йозтюрк, Стоян Зайков, Николинка Горова, Михаил Михайлов и Илия Златев, като представители съответно на ПП ГЕРБ, коалиция "БСП Лява България", Реформаторския блок, ДПС, ББЦ, Патриотичния фронт, Атака и АБВ.

Общо 208 са избирателните секции в общината като 158 са с 9 членове, а 45+5 са със 7 членове. В избирателни секции до 500 избиратели – 7-членна СИК, над 500 избиратели – 9-членна СИК.

ГЕРБ ще имат 626 членове в СИК, като 208от тях ще бъдат на ръководни места – председатели, зам. председатели, секретари. Коалиция БСП – лява България ще има 294 членове на СИК, от които 107 на ръководни места. ДПС ще бъдат с 271 свои представители в секционните комисии, а от тях в ръководството – 99. Атака и АБВ са съответно със 83 членове, 30 от които в ръководството, а  Реформаторския блок ще има 173 представители в СИК, от които 63 на ръководни позиции. Патриотичния фронт има 136 представители с 49 на ръководна позиция.

Спорните въпроси в днешните консултации бе повдигнат от БСП, които имаха 13 предложения за размествания като в тях бяха включени размествания на членове от всички партии. "Прекалено много са предложенията от БСП Лява България. Аз съм склонен да разговарям с всички партии, но госпожа Бонева трябва да сведе исканията в рамките на разумното до 1,2,3 искания.", каза Емил Христов.

До съгласие по двата  спорни въпроса не се стигна. Така партиите се разбраха да изложат своите възражения писмено и да се съберат на консултации отново до 12,00 часа в петък. Ако и тогава не постигнат съгласие, ОИК ще вземе окончателното решение за съставите на спорните секционни комисии в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top