Безплатни прегледи за рак на гърдата за близо 400 жени в Стара Загора

Кампанията на AVON „От любов към живота“ предостави възможност на 6900 жени от 7 града в страната за безплатен ехографски преглед за рак на гърдата, благодарение на дарение, набрано през 2013 г. Близо 5500 прегледа са осъществени до момента, като в Стара Загора предстои да се реализират още близо 400 прегледа. Записването на час се осъществява с помощта на сдружение „Свят без граници“ на телефони 0884 765 147, 0878 426 933 и 089917 61 12.

До този момент прегледите са приключили в градовете Варна, Русе, Шумен и Бургас. Основното наблюдение от тях е, че страхът е основната причина дамите да пропускат профилактичния преглед. Още по-трудно се активират жените в неравностойно положение, към които кампанията показа специално отношение, предоставяйки часове с приоритет – едва 23,6% са преминалите на преглед от групите многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствени етнически групи, жени с увреждания.

Обобщените данни на партньора на кампанията „Български фонд за жените” посочват малък брой регистрирани с рак на гърдата дами – между 3 и 10 случая на град. Тревожно е обаче, че едва 26,5% от всички прегледани са с диагноза „без особености“. При останалите 74,5% са забелязани различни видове доброкачествени образования, кисти или са пренасочени за второ мнение. Според анализа на местните неправителствени организации, основният интерес е от дами от етнически групи (36% от всички от целевите групи), а едва 8% са записаните дами с увреждания и 13% – многодетните майки.

Представителите на AVON – дамите, които на практика реализират набирането на средства за кампанията с предлагането и продажбата на благотворителните продукти на компанията, получиха лична възможност за безплатен преглед. Едва 23,2% от получилите покана обаче реално са го реализирали. Данните от вътрешното проучване на компанията показват, че основен довод за ниската активност е страхът от евентуалната диагноза, която може да им бъде поставена.

Дарението на 6900 безплатни прегледа става възможно благодарение на набраните чрез продажбата на благотворителните продукти на AVON средства за кампанията „От любов към живота“ през 2013 г. В началото на 2015 г. Компанията за жени се обръща към фондация „Една от 8“, с която заедно създават програмата „Бъди до мен“ и стартират работа в посока предоставяне на помощ и подкрепа на жени с рак на гърдата. Набирането на средства е целогодишно – с продажбата на благотворителни продукти от розовата серия на AVON.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top