От днес започва честването на 140 години от рождението на Кирил Христов

Седмица, посветена на 140-годишнината от рождението на своя патрон, организира старозагорското Основно училище "Кирил Христов". В богатата програма са включени събития, които ангажират вниманието със своята неповторимост. Непоказвани досега портрети на Кирил Христов и литературно казино, в което ще прозвучат малко познатите царски сонети на лирика, са сред акцентите на честването.

От днес  Основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора открива Седмицата, посветена на своя патрон. Инициативният комитет за честване на 140-годишнината от рождението на големия лирик, драматург, белетрист и преводач има амбицията да направи популярни сред старозагорци събитията, които ще се случат от 16-и до 23 март. Честването ще премине със съдействието на Областната администрация, на Община Стара Загора, на ДТ "Гео Милев", Регионалния инспекторат по образованието и Регионалната библиотека "Захарий Княжески".

Днес от 14 часа в училището, което единствено в България носи името на големия поет, се открива изложба с 10 портрета на Кирил Христов, рисувани от Петър Морозов, Димитър Караджов, Елисавета Консулова-Вазова и др. Осем от тях не са показвани досега. Изложбата ще остане три месеца, за да могат повече ученици и старозагорци да я видят. Сред експонатите има и шаржове на Александър Божинов. Всеки ден от Седмицата предлага събитие, свързано с годишнината, каза пред журналисти директорът на училището Господин Балакчиев.

На 20 март от 18 часа в ДТ "Гео Милев" актьори и ученици от ОУ "Кирил Христов" ще представят спектакъл, създаден по спомени на Симеон Радев от сборника му "Погледи към литературата и изкуствата". Тогава ще прозвучат и малко познатите царски сонети на Кирил Христов. В актьорско-ученическа симбиоза ще бъде възстановено и посрещането на поета през 1938 г. в Стара Загора, когато той се съгласява училището в родния му град да носи неговото име. Тържественият концерт е предвиден за 21 март от 18 часа в залата на ДТ "Гео Милев". Слово за поета ще произнесе директорът на Националния литературен музей Катя Зографова. Очаква се да пристигнат и гости от две училища в Кърджали. Ще бъде представен новият литературен лист, който е своеобразно продължение на изданието от 1938 година, когато се празнува 45-годишната книжовна дейност на поета. На 23 март 45 ученици на училище "Кирил Христов" ще посетят родната къща на Яворов в Чирпан, а след това ще заминат за с. Гранит, за да видят най-старото дърво у нас.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top