Земеделският министър откри пролетното изложение на БАТА АГРО

Кампанията за директни плащания стартира и от днес земеделските производители ще могат да кандидатстват за подпомагане от 1.5 милиарда лева по 35 схеми. Това заяви в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева по време на откриването на първото пролетно издание на изложението "БАТА АГРО"

17 от схемите са по директни плащания и националата преходна помощ, а останалите са по „Агроекология“, „Биологично производство“, „Натура 2000“ и необлагодетелстваните райони по новата програма.

„Границите на подпомаганите площи вече ще се определят по кадастрална карта“, уточни Танева.

По отношение на  Програмата за развитие на селските райони, земеделският министър заяви, че вече приключва процедурата по приемане на Наредба по Мярка 41 за инвестиции в земеделските стопанства. Тази програма трябва да бъде отворена до средата на март, като планирания бюджет по нея е 150 млн. евро.

Танева уточни, че до нея не е достигнала  информация животновъдите да отказват да ваксинират животните си срещу „син език“. „Ваксината е дошла, тя е на френски производител, и първите 7 погранични области са в готовност за ваксинации“, каза земеделският министър като заяви, че това е единствената информация, с която разполага.

Около 100 фирми ще представят продукти и услуги на повече от 23 хил. кв. метра изложбени площи. Организаторите отчитат силен интерес от чуждестранни фирми изложители, както и от фермери от съседни страни, които също ще посетят изложението.

"За нас е чест отново да бъдем домакини на поредното издание на изложението БАТА АГРО, но това че е поредно не означава,че не е уникално. Виждаме, че тази година е още по-мащабно и добро.", приветства градоначалникът Тодоров.

Уникално за България ще бъде специално изградено съоръжение с покрита площ от 4 000 кв. м, в което ще бъдат разположени щандове на фирми. Също така в закритата площ ще има експозиция на най-новите продукти, представени от членовете на БАТА АГРО на площ от почти 1000 кв. м.
Посетителите ще имат възможността да видят най-модерната и иновативна техника на световни брандове.

Акцент в съпътстващата програма ще бъде информационен семинар на тема: "Възможности за финансиране на инвестиции по ПРСР 2014-2020 и новости при директните плащания", който ще се проведе днес от 14:30 ч. В него ще участват експерти от Българската асоциация на консултантите по европейски програми и експерти от Министерството на земеделието и храните. Семинарът ще протече под формата на диалог между експертите, като ще бъдат обсъдени въпроси, актуални към момента на стартиране на ПРСР 2014-2020.

БАТА АГРО има съществена роля в посока подобряване на бизнес и инвестиционния климат и подпомагане развитието на стопанствата чрез доставката на най-съвременни машини, технологии и оборудване за печелившо земеделие.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top