Стара Загора чества 142 години от обесването на Васил Левски

С общоградски ритуал, в който се включиха представители на местната власт, политически партии, деца, ученици и десетки граждани, Стара Загора отбеляза 142-та годишнина от обесването на Васил Левски.

„Въпреки тези 142 години от гибелта на най-великия българин, които отбелязваме днес, явно не сме се научили какво точно ни предава Левски. Защото и днес в медиите виждаме един безмислен дебат кой е Левски, какво е искал да предаде на своя народ и какво е постигнал.

Левски не разединява, Левски обединява. Левски не бори поробителя с европейските цености, Левски създава ценностите. Когато говорим за него, трябва да говорим за един висш идеал. Защото Левски е образ, който показва, че човек трябва да се стреми към идеала, да се бори за свободата си.

Левски е живял не в материалния свят, той е живял и днес живее в духовния свят. Защото той е безсмъртен образ, който всеки един от нас носи в себе си.

Затова нека не делим любовта си към Левски. Нека предаваме на днешните и бъдещите поколения онова, което той иска да ни каже. А именно че от нашите задружни усилия зависи това да се равняваме с другите народи. Ние не трябва да търсим нов цар или султан, който да ни пороби, а да бъдем свободни като души.

Затова образа на Левски трябва да обединява българския народ. И днес всички трябва да си дадем сметка, че това е най-великият българин, чието име е чисто неопетнено и трябва да остане такова.

И сме длъжни пред историята, и пред паметта му да предаваме всичко това на младите хора. Поклон пред Васил Левски и нека се поучим от неговите съвети и мъдрости", заяви в словото си кметът на община Стара Загора Живко Тодоров

„Някои хора носят идеалите на Левски в сърцата си, но не те взеха връх в последните години у нас. Надявам се, че все пак ще дойде време, в което това ще се промени", сподели председателят на Общинския съвет Емил Христов.

„Много бързо хората забравиха или пък изобщо не са запомнили идеалите и ценностите изповядвани от Васил Левски. Първото нещо, което всеки българин трябва да носи в себе си е любовта към родината си. За съжаление в последно време все повече се убеждавам, че се увеличават хората, които обичат друга страна, а не България. Гледайки малките деца, които уважиха днес годишнината обаче се надявам, че те ще станат по-добри българи и повече от нас ще обичат страната си", заяви областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top