В края на март откриват програма за „Инвестиции в земеделските стопанства“

„В края на месец март българските земеделски производители ще могат да кандидатстват по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева днес в Стара Загора.

Тя обясни, че  до средата на годината се очаква да бъде отворена и мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски производители“, позната като „Млад фермер“и свързаната с нея мярка, която ще даде възможност на Националната служба за съвети в земеделието да изготви отново, както преди години, безвъзмездно бизнес плановете на желаещите кандидати по Мярка „Млад фермер“ . Това ще стане до средата на година. След получаване на одобрението ще направим съответния индикативен график, план и нормативна база за отварянето на следващи мерки.."Програмата дава повече алтернативни за развитите на сектора спрямо приложението на предходната.".

"Успяхме в сроковете, които си поставихме да затворим бележките от Европейската комисия и да предложим втора версия на програмата, която е много по-подобрена с пребюджетиране и много повече средства към бизнеса в земеделските стопанства. По този начин ние ще повишим конкурентноспособността на българските земеделски стопанства", допълни земеделският министър.

В Стара Загора министър Танева коментира и проекта за мораториум върху сечта и износа на обла дървесина.

„Министерството на земеделието и храните не е предложило това решение. Не смятам, че това е решение. Има обществено очакване, но доброто управление трябва да почива на факти, свързани с тясната експертиза на всеки един сектор. Имаме достатъчно добър закон, за да можем да вземем съответните мерки за ограничаването на сечта, но не разполагаме с неограничен човешки потенциал", каза министър Десислава Танева.

Днес в 13,30 министър Танева ще се срещне със земеделските производители от старозагорско.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top