Операта с нов главен диригент и богата програма за 90-годишния юбилей

Маестро Георги Димитров е новият главен диригент на Държавна Опера – Стара Загора. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на Операта. Той е познат на старозагорската публика от премиерата на постановката Отело, чийто гост–диригент бе през месец ноември миналата година. Директорът Петко Бонев заяви, че е доволен от началото на новия оперен полусезон и обяви кои са акцентите в програмата през следващия месец.

От ръководството информираха още, че от 1 февруари стартират промоции за зрителите в кампанията „90 години – 90 специални билета и още нещо“. Промоциите са и за семейно посещение на опера и се надяваме да се радват на интерес, както по време на Фестивала на оперното и балетно изкуство.

Според финансовия директор на културната институция Мария Иванова задълженията към този момент са около 400 000 лева. "Разговарях преди дни с Министерството на културата. Заявиха ми, че към края на тази седмица ще има конкретна информация за точната сума, защото тогава ще са готови разчетите. Сумата обаче е в този порядък", обясни тя.

Мария Иванова разкри, че към 5.09.2013 г., когато е възстановена на работа, задълженията на Операта са били в размер на 735 000 лева.

"В края на годината сумата бе намалена на 565 000 лева. В началото на 2014-а получихме по програма на Министерството на културата 200 000 лева, с които погасихме част от задълженията си и сумата спадна на 365 000 лева. В последствие от Министерството промени съотношението в методиката на финансиране, което ни донесе задължение от още 180 000 лева.

За да избегнем това средната цена на билетите ни би трябвало да бъде 25,60 лева, а тя е 7 лева", допълни още Мария Иванова. Ръководството вижда изход от тежката ситуация в привличането на млада публика. Сред плановете им е използването на залата и оркестъра на Операта в реализацията на поп и рок концерти в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top