Изпускат язовир Копринка, да се готви Жребчево (обновена + снимки)

Язовир Копринка вече прелива над ръба на преливниците, съобщи в 16:00 наш екип, който е на място. Язовирът все още не се изпуска през главните преливници (шлюзовете), а от изпускателите при ВЕЦ-а.

Количествиото вода, което тече по река Туджа към следвашия язовир по каскадата - язовир Жребчево е около 100-120 куб. м. в секунда по последни данни към 16:00 часа. Същевременно, в язовир Копринка се вливат също около 120 куб. м. в секунда, отчитат институциите.

Около язовирната стена има патрули на полицията, но движението на хора не е ограничено. Непрекъснато прииждат хора към стената, за да видят какво става с язовира, разказаха нашите репортери.

Към 16:50 официална информация за язовир Копринка изпратиха и от Областната администрация, според която изпускането е увеличено с 25 куб. м. в секунда. Последните данни от Областния кризисен щаб са за 74,2 куб. м. в секунда. Т.е. общо 100 куб. м. в сек. дебит на водата изливаща се от язовир Копринка към Тунджа и следващия язовир по каскадата - Жребчево.

Според изпратената към 17:00 актуална информация от Община Казанлък в язовира се вливат 120 куб. м. в секунда, и се източват общо 120 куб. м. в секунда, от които 108 куб. м. в сек. отиват директно в коритото на река Тунджа.

Ето последните съобщения от институциите:

Пресцентър на Област Стара Загора

Във връзка с продължаващите валежи в областта  и усложнената обстановка, Областният управител на област Стара Загора получи информация, че постепенното изпускане на обема на язовир Копринка се повишава с още 25 куб. метра в секунда по направление на канал към река Тунджа.

Инж. Георги Ранов предупреждава за бдителност, въпреки липсата на предвиждания за приливна вълна. Желателно е да се проявява бдителност при движение по пътищата в региона за ненавлизане в залети участъци от пътните платна.

Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия продължава да работи в непрекъснат режим. Гражданите на областта ще бъдат своевременно информирани за нивото на водния обем на язовир Копринка.

Пресцентър на Община Казанлък

На 9 декември до 16.00 часа от яз. „Копринка“ са били изпускани 88 куб. м в секунда вода в река Тунджа и 12 куб. м в секунда през ВЕЦ-а. Притокът на вода е 100 куб. м  в секунда.

Вследствие на обилния дъжд и  притока, който се е повишил на 120 куб. м/секунда, е било увеличено изпускането на вода от язовира на 108 куб. м/секунда в река Тунджа и 12 куб. м/секунда през ВЕЦ-а.

До 7.30 часа на 9 декември за 24 часа падналият дъжд е 11.7 литра/квадратен метър. От 7.30 часа до 15.30 часа количеството дъжд е 4.5 литра /квадратен метър.

Създаден е Кризисен щаб. Няма никаква опасност от преливане на яз. „Копринка“. Полицейски патрули дежурят по възловите места, но към момента няма спиране или ограничение на движението.

Изисква се повишено внимание от страна на водачите на МПС.

 

Снимките са правени около 15:00 днес

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top