С “Реквием” на Моцарт старозагорската опера почита паметта на двама главни диригенти

На 12 декември от 19.00ч. в Държавна опера Стара Загора ще започне "Реквием" в памет на маестро Димитър Димитров и на маестро Божидар Бонев.

Тази година се навършиха 15 години от кончината на маестро Димитър Димитров – почетен гражданин на Стара Загора, дългогодишен директор, главен художествен ръководител и главен диригент на старозагорската опера.

„Той беше вътрешният човек в операта, истинският чувствителен човек, нейното сърце и душа. Неговият живот бе музиката като преживяване, като живот в живота, богатство, за което не ще се намери човек да му го отнеме. До съвършенство владееше сценичната философия, философия през чувството, своеобразен архив на човешката емоционалност и себепознаване. Стореното от Димитър Димитров е епоха в развитието на националният ни музикален театър. С изкуството и с цялото си присъствие остави знак, своеобразна емблем, по която днес могат да се разчетат загадки, които градят музикалната ни националната култура”, е оценката за този изключителен човек и музикант.

Маестро Божидар Бонев напусна своя земен път преди 5 лета. От 1974 г. до 2007 г. е диригент в Държавна опера-Стара Загора. В периода 1988-1995 г. е главен диригент и главен художествен ръководител на операта (1991-1994 г.), неин директор е в периода 2003 – 2006 г. През 2002-2003 г. е и преподавател във вокалния факултет на НМА “Панчо Владигеров”-София – вокални ансамбли и работа с диригент. През 2007 г. е преподавател по специалността “Вокални ансамбли и работа с диригент и музикална теория” в НУМСИ “Христина Морфова”. Носител е на награда за диригентско майсторство за постановката на операта “Норма” на Националния преглед на българските оперни театри.

„Реквием“ на Моцарт под диригентската палка на Здравко Лазаров, солистите Деси Стефанова, Михаела Берова, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.„Реквием“ ще прозвучи и в памет на всички оперни хора, които дадоха част от сърцето си, труда и таланта си за любимата опера в Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top