Три отбора мерят сили в рибната фиеста на Никулден

За трета поредна година Ути Бъчваров ще бъде гост на старозагорци за Никулден. Точно в 11.00 часа, на площада пред Общината, ще започне празничната рибна фиеста, в която тази година своя майсторлък ще премерят три отбора.

С уникална рецепта на „Рибена чорба по джанбазки" ще влезе в надпреварата тимът „Сладкогласници" от НЧ „Възраждане-1927", с. Калояновец. Няма да им отстъпят и „Чудотворци" - младите надежди от ПГОХ „Райна Княгиня" в Стара Загора, които ще приготвят „Бистра рибена чорба". Под зоркия поглед на Ути ще се вихри и отборът на старозагорските журналисти, именуван „Щуките", който ще заложи на чорба по стара, тайна рецепта. Участниците ще забъркат своите тематични гозби в три 40-литрови казана. Експертно и безпристрастно жури ще си каже тежката дума и ще обяви отбора - победител. Самият Ути, освен, че ще оценява кулинарните умения на състезателите, традиционно ще сготви и вкусна гозба - плакия за всички старозагорци и гости на града. В огромния му тиган ще потънат 150 кг риба, 50 кг стар лук, 30 кг домати, моркови, орехови ядки, люти чушлета, целина, пащърнак и др.

Преди да бъдат раздадени на всички присъстващи, ястията ще бъдат осветени от свещеници за здраве и благоденствие на старозагорци.

За да бъде кулинарната фиеста гарантирана Община Стара Загора ще осигури чрез дарения всички необходими продукти - риба, пресни зеленчуци, вино и хляб. За доброто настроение в деня на празника ще се погрижат и музикантите от АНПТ „Зорница" при НЧ „Св. Климент Охридски 1858" Стара Загора.

Общината отново обявява надпревара за най-голямата уловена риба в старозагорско за 6 декември. Екземплярите трябва да са едри шарани, толстолоби и сомове, тежащи най-малко по 10 кг единият. През 2012 г. най-голямата уловена риба бе 80-килограмов сом, с дължина 2,20 м, а през 2013 г. 30-килограмов шаран.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top