4896 старозагорци трябва да почерпят днес

Днес за здраве и сполука ще почерпят своите близки и приятели 2 369 души в Община Стара Загора, носещи името на светеца-покровител на океаните, моретата реките и езерата. Освен рибарите и банкерите, които традиционно ще вдигнат наздравица, на този ден своя имен ден ще отбележат и 950 мъже, наречени Кольо, 689 именувани Никола, 11 Никовци и 8 Ниновци. Николините в Община Стара Загора са 336, Николинките наброяват 185, 107 сам Николетите, а жените с името Никол - 241.

Статистиката в национален мащаб отрежда на името Николай престижното 4-то място сред най-разпространените лични имена. Класацията се оглавява от името Георги, следват Иван, Димитър и Николай. Името Никол пък държи второто място, след Виктория, в категорията „Най-предпочитани от родителите имена“ за миналата година.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга  на светеца. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее. Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник и обреден хляб, като във всяка къща трябва даса по два. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top