23 септември 2020

„Познаваме ли децата си“

Превантивно-информационният център по зависимости към Общинския съвет по наркотични вещества на Община Стара Загора организира четиристранна среща разговор на тема „Познаваме ли децата си". Срещата ще се проведе на 3 декември от 16.30 часа, в зала № 2 на Община Стара Загора, с участието на медии, специалисти, родители и деца.

С убедеността, че наркотиците и останалите психоактивни вещества не трябва да управляват живота на младите хора и в него няма място за тях, ние излизаме от рамките на основната ни превантивна цел, като ги информираме за заплашителното разпространение на наркотиците, за пагубната им употреба и злоупотреба с тях, и искаме да напомним на родителите, че опасността дебне буквално пред входната им врата.

С тази среща насочваме усилията си към семействата и към подобряване на техните родителски умения, защото употребата и злоупотребата с наркотици и други психоактивни вещества е не само болест, тя е симптом за проблем с личността на самите подрастващи. Как един млад човек се чувства, как се себеизразява, каква самооценка има - всичко това се формира в семейството. И е недопустимо в днешно време да се мисли, че наркотиците са нещо далеч от семейството, нещо, което не го засяга. Много важно е да не се бяга от проблемите и те да се наричат с истинските им имена. Доказано е, че наказанията не работят и недоверието е една от причините за появата на всякакви проблеми, е мнението на специалистите.

За всичко това, както и за необходимостта от честни и открити разговори с децата - без забрани, увъртания и предразсъдъци, ще се говори на срещата. Със съпричастността и активната позиция на институции, специалисти и родители ще се коментира какво още може да се направи, за да се помогне на подрастващите да преодоляват проблемите си.

Срещата е отворена за всички заинтересовани от посочените за дискусия проблеми.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top