28 септември 2022

Днес откриват обновената клиника по Кожни и венерични болести

Днес от 11.00 часа се открива новата база на Клиниката по Кожни и венерични болести към МБАЛ „Проф д-р Стоян Киркович“, Университетска, Стара Загора.

Клиниката по кожни и венерически болести е открита на 17 ноември 1994 г. и празнува своя 20-годишен юбилей.

От 12 май стационара на клиниката е пребазиран на 13-ия етаж на болничния комплекс на МБАЛ „Проф д-р Стоян Киркович“, Университетска. Етажът е изцяло реновиран благодарение на спонсорства и дарения от граждани и фирми, съпричастни на идеята българските пациенти да получат по-модерни и качествени здравни услуги.

доц. ХристакиеваПриемно-консултативната дейност се осъществява в два кабинета на Диагностично-консултативния блок. Годишно преминават през кабинетите около 1500 пациента. В Клиниката се провежда диагностика и лечение на всички групи кожни заболявания, вкл. инфекциозни (еризипел, пиодермии, херпес зостер, микози и др.), алергодерматози (уртикария, екземи и др. ) тежкопротичащи дерматози, обхващащи голяма част от кожата (еритродермии), всички булозни дерматози, тежки наследствени заболявания (епидермолиза, ихтиозис и др.), преканцерози, злокачествени тумори на кожата, автоимунни кожни заболявания, неестетични дерматози (акне, розацея, алопеции) и други комплицирани и трудни за диагностициране в амбулаторни условия дерматози. Ежегодно се провеждат безплатни кампании за диагностика, лечение и профилактика на алергични дерматози, витилиго, рак на кожата. От 17 ноември в рамките на една седмица ще се проведе  VI Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания.

Клиниката разполага с 10 болнични стаи с по 2 и 3 легла. Част от тях са със собствен санитарен възел. За лечение на деца е оборудван детски сектор.

Сектор "Фототерапия"Към Клиниката е разкрит сектор за дерматохирургия, в която се провежда хирургично лечение на хидраденитис супуратива, преканцерози, тумори на кожата, островърхи кондиломи и други заболявания. Прилага се алгоритъм за стадийноадаптирана обработка на хронични улкуси.

От самото създаване на Клиниката функционира сектор за физикална терапия. Прилага се фототерапия и хидротерапия, обзаведен със съвременна апаратура за UVВ и UVА терапия. Към клиниката функционират Дерматоалергологична и Микологична лаборатория, обзаведени с микроскопи, термостат, ултравиолетова диагностична лампа на Wood. Рутинна е работата на сектора по дерматохистопатология. Предстои разгръщане на лабораторията за именофлуоресцентната диагностика.

В Клиниката работят 6 лекари със специалност дерматология и венерология с дългогодишен опит, 1 докторант, 2 специализанта, 6 медицински сестри, 3 санитари.

Екипът на Клиниката с подкрепата на Дерматологична Университетска клиника Вивантес, Берлин се профилира от 2 години в единствения за България център за диагностика и комплексно лечение на хидраденитис супуратива (Акне инверса). С помощта на немските прартньори ще бъде обзаведена модерна операционна зала за дерматохирургия.

Заедно с Клиниката по дерматоалергология от Университеска болница „Шарите“, Берлин е стартиран проект за изследване на функционални параметри на кожата посредством дарен от тях уникален апарат МРА (Courage and Khazaka, Koln, Germany) със съответните прилежащи измервателни проби и компютърен софтуер.

Клиниката е база за обучение на студенти по медицина, медицинска сестра, акушерка, социални дейности, рехабилитатори. В Клиниката се провежда следдипломно обучение по специалността дерматовенерология, както и модули от обучението на общопрактикуващи лекари и педиатри.

Старозагорската университетска клиника е регулярен домакин на научно-практични национални и регионални конференции на Българското дерматологично дружество и Немско-българското дерматологично дружество.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top