Драгомир Стойнев: Нека се смирим и да бъдем българи

Драгомир Стойнев: Нека се смирим и да бъдем българи

Интервю на Драгомир Стойнев, пред Телевизия Стара Загора. Водещ: Велизара Цонева, 2 октомври 2014 г., със съкращения

-  Добър ли е денят г-н Стойнев, добър ли е краят на кампанията?

- Позволете ми да изкажа съболезнования на близките на загиналите в Горни Лом. Дано такава трагедия не се повтаря. Ние отменихме всички предизборни срещи, включително и официалното закриване на националната кампания. Доста знаци имаше в тази предизборна кампания. Тя започна с природни бедствия - много тежки наводнения, включително тук в областта. Аз бях в Опан и видях с очите си трагедията и мъката на хората. Още тогава заявих, че в тази кампания трябва да бъдем максимално откровени, да бъдем честни, да помогнем, с каквото можем.

Българите трябва да кажат „край” веднъж завинаги на разделението. Нека се смирим и нека  преди да сме политици – да сме българи. И най-накрая трябва да седнем на една маса и да започнем да си говорим и да се чуваме. Ние излизаме от тези 25 години преход много по-разделени, по-слабо образовани повече се мразим. Ценностите ни вече ги няма - помислете къде  отиде нашето родолюбие? Като че ли го вадим на показ само по празници и после ги скриваме в гардероба и чакаме следващите празници.

- Но виновни за това да се случи са политиците и журналистите?

- Мисля, че политиците на прехода живееха  в тази среда, те разширяваха тази среда, смятайки че по този начин увеличават своето влияние, а всъщност  те се отдалечават от хората.  Живеят в един паралелен свят.

- Нямам идея какъв е светът на политиците, но си мисля че там залипсваха основни човешки ценности. Освен това достойнство, почтеност тези думи май не виреят в тази среда?

- Не бих казал че не виреят. Има един нов тип политици, едно ново поколение.  Аз се чувствам от това поколение и съм готов за диалог. БСП се промени - уверявам ви. Мисля, че и другите политически сили ще започнат. Но тези лидери на прехода, които все още продължават да дават тона на дневния ред, пречат на този диалог. Те дори плашат хората. Не може господин Борисов да излиза и да казва, че едва ли не, ако ГЕРБ не получат 120 депутата държавата ще се срине, че положението е много тежко. Това е манипулация. Тези хора са свикнали да си играят със страха на българите. Бюджетът, който е за тази година, по нищо не се различава от предишните три бюджета. Само че се създава една психоза у хората, че едва ли не държавата е фалирала. Това не е така. Видяхте вчера работодатели и синдикалисти отхвърлиха актуализацията на бюджета което показва , че няма никакъв смисъл от това упражнение.

- Обаче хората се объркват. Как да се ориентират?

-  За да е ясно, че ако някой иска актуализация, тя трябва да бъде обсъдена от всички политически сили.

-  Трябваше ли служебното правителство да се занимава с това?

- Не, това не е работа на служебното правителство. За съжаление то започна да изпълнява функции на редовно избран кабинет. Започнаха масови чистки, което не е нормално. Преди два дни двадесет експерта от  дирекцията в Министерството на икономиката и енергетиката, която се занимава с програма „Конкурентоспособност” бяха уволнени. Съкратени са и регионални звена на програма „Конкурентоспособност”. Сред тях е и това в Стара Загора. Сега за старозагорските фирми ще отговоря пловдивското звено. Аз лично не го разбирам – Стара Загора е втората област след София по брутен вътрешен продукт. Затова казвам, че служебното правителство направи много грешки. То наистина се държеше като предизборен щаб на ГЕРБ. Управлението на ГЕРБ не бе добро и хората трябва да си спомня - постоянно ни се обясняваше колко е тежко, в същото време се харчеха държавни средства, фискалният ни резерв намаля приблизително с 4 млрд. лева,  теглеха се нови заеми и в същото време нямаше икономически растеж.

- Имаме цяла магистрала…

- Да имаме магистрала, но тя не е плод на ГЕРБ, защото най-трудното бе свършено при предишното управление – проектирането, отчуждаването на земите. На ГЕРБ се падна единствено строителството. Спомням си - тук имаше обещания, пътят до магистралата от Стара Загора да бъде разширен. Това е общинска земя, общината си е свършила работата, но тогавашният министър Лиляна Павлова почти  нищо не е свършила. Но това е минало. Трябва да спрем с отрицанието и реваншизма.  Важно е бъдещето. Аз вярвам, че това ново поколение политици ще има за основна цел България. Има лява политика, има дясна политика, но оттук нататък ние трябва да говорим първо за България. Спомняте си, аз никога не съм се оплаквал от наследството. Директно решавах въпросите, директно отидох в „Мини Марица-Изотк”, когато там имаше проблеми и те бяха изчистени.

- Според вас кой сега е най-големият проблем, който трябва да бъде решен?

- Хората искат сигурност за себе си за своите семейства. Бизнесът иска предвидима среда. Бедността не е началото. Началото тръгва от образованието. Аз не гледам нещата на парче, а искам да изготвим план за следващите 10-15 г. Ако съсредоточим нашите усилия в образоването, няма да берем плодовете сега, но след 10-15 години това ще бъде основата на устойчив икономически растеж. Всичко тръгва оттам - и бедността, и престъпността, и миграцията. Бизнесът постоянно се оплаква, че има работни места, а няма специалисти.
Ще работя да обединим усилията си около една цел - България да бъде интелигентна,образована, духовно извисена нация и ние най-накрая да върнем  самочувствието, което имахме преди.

- Как ще коментирате не толкова дългосрочни теми, а по-скоро горещи, като цената на тока например?

- Точно този състав на ДКЕВР не трябваше да взема това решение. От БСП имаме основание да смятаме, че председателят на тази комисия не защитава българските интереси. Второ -  основанията за увеличаване цената на електроенергията са притеснителни – върху хората се хвърлят едни милиони и никой не разбира защо. Трето - самата комисия е била разединена за вземането на решението. Това е много важно и на българските граждани трябва да се каже по честен и прозрачен начин какви са били дебатите в ДКЕВР и кой от комисарите как е гласувал. Дали решението е взето единодушно или е имало и различни мнения. Увеличението бе поискано от ЕРП-тата и ДКЕВР отстъпи много лесно. В крайна сметка Светла Тодорова е преговаряла с  тях преди приватизацията и е договарял условия, които по никакъв начин не отговорят на българските национални интереси. Сега пък тя е била предупредена от компанията която защитава България в рамките на делото с ЕВН за 600 млн. евро. Те искат изрично Тодорова да мълчи, защото всяка нейна дума ще се използва в съда. Тя обаче продължава да говори.  Тя дава допълнително основания на ЕВН да спечели делото. Премиерът Близнашки трябва да я освободи незабавно. Затова казвам, че в този състав ДКЕВР не е компетентна и обективна да взема това решение.

- Какво ще е следващото управление, според Вас? 

- Всичко зависи от резултата в неделя. Важно е обаче да върнем спокойствието на хората и бизнеса. А то зависи включително и от това какво ще се разберем за актуализацията на този бюджет, от това какъв бюджет ще приемем за следващата година. Това е важният дневен ред. Ако бизнесът започне да вижда в нас спокойствие и разбирателство той ще започне да мисли напред. Ако хората видят разбирателство ще мога да планират живота си. Иначе незаменими хора няма, включително и сред политиците.

 

 

Коалиция „БСП лява България“ № 22
27 МИР – Стара Загора

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top