Парламентарните избори в Стара Загора под въпрос

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори на 5 октомври в Стара Загора все още няма назначени секционни избирателни комисии.

Съставът им трябваше да бъде определен от Централната избирателна комисия по предложение на Районната избирателна комисия - Стара Загора. На заседанието, на което трябваше да стане това обаче решение не е било взето поради липса на кворум.

На сбирката са присъствали 12 от 21-те члена на Централната избирателна комисия. 7 от присъстващите са гласували „За", 5 са гласували „против", информира председателят на РИК-Стара Загора Таньо Брайков.

По думите му, за да бъде прието решение е необходимо „за" да са гласували 9 или 10 от членовете на ЦИК. В противен случай решението се счита за отхвърлено.Централната избирателна комисия не е посочила с какви мотиви се е случило това.

Според правилника за дейността на ЦИК именно тя е тази, която назначава секционните избирателни комисии когато РИК или ОИК не са направили това. Назначаването от ЦИК става „в срок не по-късно от 25 дни преди изборния ден".

В Изборния кодекс пък е записано, че решенията на ЦИК се вземат с квалифицирано мнозинство.

Според адвокат Брайков право да обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд имат партиите и коалициите, регистрирани за предстоящия вот.

До ситуацията в Стара Загора се стигна след като на консултациите, свикани от кмета на общината партиите и коалициите не успяха да се разберат за съставите на СИК. Общо 206 ще бъдат избирателните секции на територията на община Стара Загора на предстоящите парламентарни избори. 4 от тях са подвижни.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top