Министър Грудев: “Млад фермер“ ще стартира догодина

Днес министърът на земеделието и храните Васил Грудев обяви в Стара Загора, че към момента не може да бъде открита мярката "Млад фермер", което беше повод за протести в града на липите през изминалата седмица.

"Програмата "Млад фермер" може да бъде отворена едва когато ние сме готови и стартираме с програмата за развитието на селските райони. Няма как това да се случи по-рано. Поради това тя може да бъде открита най-рано догодина и за жалост част от хората може да надхвърлят възрастта за кандидатстване,  с което да отпаднат", каза Грудев.

От 2600 подадени заявления по мярката през декември миналата година, са отхвърлени 2100. Причината е липсата на финансов ресурс, каза министър Грудев. Той допълни, че финансовите показатели на Министерството са изключително лоши и в момента се търсят решения с финансовия министър.

Той определи като изключително ненавременно взети и мерките за спиране на заразата "син език" по приживните животни. "В момента са засегнати 22 области на страната и около 3600 овце. Вече нашите усилия са насочени за овладяване на заразата и призовавам всички собственици на животни да спазват строго правилата и да не допускат паша през нощта". Според служебния министър разпространението на заразата е можело да бъде ограничено и да не премине в северна България.

Повод за посещението на министъра беше откриването на  юбилейното пето издание на Международното специализирано селскостопанско изложение „БАТА АГРО“, което  се провежда на летището в Стара Загора. На откриването присъстваха и областният управител на област Стара Загора Димитринка Петрунова, председателят на Обс Емил Христов, ректорът на ТрУ проф.Иван Станков, както и много гости от страната.

"Започнахме с 83 фирми-изложители, днес те са 211, разположени на повече от  32 600 кв. м. изложбена площ. С това нашата работа не свършва, напротив сега трябва да защитим успеха си и да работим още по-усърдно в интерес на агробизнеса и земеделските производители на България. Тази именно цел си поставихме със старта на пролетно издание на БАТА Агро, което  ще се състои от 4 до 7 март 2015 г., тук на летище Стара Загора, каза в приветственото си слово Веселин Генев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top