Артефакти от халколита откриха археолози в Старозагорските минерални бани

Екип от археолози, ръководен от праисторика от Регионален исторически музей - Стара Загора Петър Калчев, откри ценни артефакти-шлаки с топилки и медни руди, при проучване на праисторическата селищна могила в Старозагорските минерални бани. Тя датира от 5-ото хилядолетие пр. Хр. Обект на разкопките е ритуално каменно стълбище, което води към храма, датиращ от края на халколита.

Могилата е с диаметър 100 м и височина 10 м. Идеята на стълбището е да следва изгрева и залеза на Слънцето, каза Петър Калчев. Открити са антропоморфна фигура и съд, култова ритуална масичка от керамика и копачка от еленов рог.

Проучени са ритуално стълбище, изградено от каменни валуни, споени с пясък, глина и варовикови камъчета. Открити са керамични съдове, инструменти от кост, кремък и рог, антропоморфни фигурки и други предмети.

Една от работните хипотези е, че на това място се е осъществявало топене на медна руда по напредничава за епохата технология. Ако това се потвърди, ще е уникално откритие за Югоизточна Европа, каза още Петър Калчев.
Проучванията са финансирани в размер на 5000 евро от Института за археометалургични изследвания (Institute for Archaeo-Metallurgical Studies – IAMS) към Юнивърсити Колидж в Лондон, информира директорът на Музея в Стара Загора Ангел Динев.

Намерените артефакти ще бъдат изпратени в Института в Лондон, за да бъдат детайлно проучени. Това ще даде възможност за солидно популяризиране на културното наследство на Стара Загора, на Регионалния исторически музей и на старозагорските археолози, добави Ангел Динев.

Той благодари на ръководството на Община Стара Загора за разчистването на терена върху праисторическата селищна могила в Старозагорските минерални бани, който е обрасъл с акации и храсти, благодарение на което са извършени археологическите проучвания.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top