д-р Йорданова: И другия месец може да има забавяне в заплатите на болницата

"В област Стара Загора нямаме от години ръст на болните и хоспитализираните", заяви пред starozagorci.com д-р Славка Йорданова, директор на НЗОК Стара Загора. "Направихме отчет за изминалите 4 месеца с 60 души повече хоспитализирани в сравнение със същия период миналата година, което не е ненормално".

Тя коментира затрудненията на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" "всички болници имат затруднения, но когато в едно семейство нещата не вървят, то семейството само трябва да се справи. Задача и функция на принципала и на ръководството на болницата. Ние като институция се опитваме на това здравно заведение да помагаме с толерантност, бързо действие когато може да се вдигне запор или в превод на финансови средства. Тази ситуация не е от сега, всички проблеми са натрупани от години.Областните болници са със стратегическо значение и трябва да бъдат с приоритетно финансиране от държавата.Много неща трябва да се случат, но трябва да има твърдост в политиката на държавата.", допълни Йорданова.

Според нея са множество предпоставките за финановите и кадрови затруднения на държавните болнични заведения "Откриването и на различни частни заведения доведе до сериозен пазар на лекари, които предпочитат по-добре платената и с по-съвременна апаратура работа."

Според началника на здравната каса е възможно и през следващия месец могат да се повторят забавянията на изплащането на трудовите възнаграждения на работещите в УМБАЛ, поради запори.

Провокирана от журналисти тя зададе риторично въпроса: "Знаехме ли още от самото начало, че бюджета е недостатъчен?", което според д-р Йорданова налага незабавното актуализиране на бюджета.

Началникът на здравната каса беше специален гост на тържеството по повод 7-годишнината на първата частна болница в Стара Загора "НиаМед". "За 7 години през здравното заведение са минали 15 000 пациента и са се родили 3250 деца, от който има два случая на бебета тризнаци и 56 майки са родили близнаци", каза със задоволство д-р Николай Христов, директор на болничното заведение.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top