Рекорд поставиха участниците в Националния Еньовденски събор

Рекорден брой участници от цялата страна се стекоха на четвъртото издание на Националния Еньовденски събор „Българския фолклор и българските традиционни ястия“. Празникът, който е част от културния календар на Община Стара Загора, събра в местността „Мечи кладенец“, в почивната база на Пряпорец,  38 колектива с 530 изпълнители.

Близо 10 часа ентусиазираните певци, танцьори и музиканти се надпяваха и надиграваха на откритата сцена, а млади и стари възторжено ги аплодираха. Повечето от участниците в събора бяха представили своя край и с характерни уникални като визия, рецепта и вкус ястия. Общо 85 гозби, баници, пити, десерти и др., естетически подредени и приятно аранжирани, привличаха вниманието и любопитството на присъстващите на събитието.

Тричленното жури, председателствано от доц.д-р Евгения Иванова, етнограф в Регионалния исторически музей в Стара Загора, отличи и награди най-добрите певчески и танцови колективи, както и индивидуални участници. С първите награди си тръгнаха гласовитите самодейки от читалището в с.Присово, община Велико Търново, а Златка Запрянова бе отличена и като индивидуален изпълнител. При танцовите състави най-добре се представиха детската група при НЧ „Гео Милев - 1893“ в Раднево, а за пресъздаването на народен обичай награда получи колективът от с. Венец, община Карнобат.

При ястията с дипломи си тръгнаха: за най-добра етновизия –„Обредна пита с лимец за Бъдни вечер“ – с. Бял кладенец, община Нова Загора, за автентична рецепта – „Супа от охлюви“ и „Качамак“ – с.Юлиево, община Мъглиж, за уникална рецепта – ястие „Гюдже“ – с.Николово, община Хасково, за вкус – „Триеница“ – с.Миндя, община Велико Търново, за визия – „Печено Гергьовско агне“ – с.Венец, община Карнобат, за десерт – „Мамалига с маджун“ – с.Мерданя, община Лясковец.

3 награди от по 100 лева раздаде и медийният партньор на проявата.
Организатори на Националния Еньовденски събор на българския фолклор и българските традиционни ястия са читалищата и кметствата на селата Пряпорец, Змейово и Борилово, със съдействието на Община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top