На 21 юли започва събарянето на незаконните постройки

На 21 юли започва събарянето на първите незаконни ромски постройки в кв. „Лозенец", потвърди кметът Живко Тодоров.

„Ако сега не реагираме има опасност и в Стара Загора да се случат трагичните събития от Варна. Това ще стане само ако позволим да се строят още постройки извън закона, не премахнем съществуващите и не предотвратим превръщането на дерето в незаконно сметище. Важно е да бъдем единни в решението си, защото не се касае за хора, които нямат възможности. Напротив, те се крият зад т. нар. права на малцинствата, които на практика се превръщат в произвол. Права не означава да се застроява произволно, да замърсяваш или да изсичаш дървесина", категоричен е Тодоров.

По думите му има около 4 големи къщи и техните собственици са най-заинтересовани процесът по събарянето да бъде стопиран още веднъж. Работа на полицията е обаче да установи откъде са средствата за издигането на ромските палати.

След премахването на незаконната част в кв. „Лозенец" от общината планират да бъде изградена ВиК системата и да се подобри инфраструктурата. Средствата ще бъдат осигурени от европейски програми, по които може да се кандидатства в следващия програмен период.

До момента има информация за около 350 незаконни ромски къщи, които ще бъдат премахнати поетапно. „Няма да правим компромиси, защото сега има едно колебание сред хората от квартала, че както винаги ще им се размине. Този път акцията ще се състои", добави кметът.

След премахването на незаконните постройки ще бъде изградена санитарна зона с постоянно видеонаблюдение. Ще бъде организирана и акция по залесяване, за да се възстанови безобразно изсечената през годините растителност.

Припомняме,че началото на събарянето трябваше да започне на 12 май, но поради невъзможност на органите на реда да охраняват мероприятието, то беше отменено.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top