10-членно сирийско семейство оцелява с една заплата

По официални данни 351 са сирийските бежанци в община Стара Загора, които вече са получили единен граждански номер и статут на бежанец, Сред тях е и 10-членно семейство, състоящо се от двама родители и осем деца. Историята на Омар Мохамед Хер, който преди 10 месеца заедно със семейтвото си е избягал от бомбандировките в Алепо, е една семейна драма.

В родината си Омар е бил охранител на военно летище, които е имал висш военен чин на 41-годишна възраст. Тук в България обаче той е общ работник в зоологическата градина по програма за временна заетост. Пристигнали през зелената граница между България и Турция семейството, в което има осем деца- 3 момичета и 5 момчета е било настанено за 4 месеца в бежанския лагер в село Баня. Именно тогава най-малкото детенце- момченце е било едва на 23 дни.

В размирна Сирия  Омар оставил брат и сестра, които по негови разкази, живеели в подземни укрития. 15-годишната дъщеря на Омар станала свидетел на множество убийства и оттогава девойката има психологически проблеми, обяснил бежанецът на българските си колеги. Въпреки трудностите, едно от момчетата вече говори доста добре български и е записано да учи във Второ Основно училище в Стара Загора. Сириецът споделял, че харесва живота в България, но финансовите затруднения притеснявали цялото му семейство. Благодарение на негов приятел от Германия успявали да плащат месечния наем на квартирата си.финансови затруднения в апартамента има само осветление-няма топла вода, нито работещ котлон, хладилник, бойлер или готварска печка.

Колегите на Омар го представят като много възпитан и учтив човек, който е работлив и старателен при справянето с поставените му задачи. Поради това през изминалата седмица всички, работещи в зоологическата градина са се организирали и са събрали помощи за това семейство като дрешки и играчки. Те се надяват, че все още има добри хора, които биха искали да помогнат на изпадналото в беда семейство.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top