29 септември 2023

Българе със зрелищен спектакъл за Последната нощ на Апостола

Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред старозагорската публика на 27 юни 2014 г. от 19.00 часа. На сцената на Държавна опера – Стара Загора „Българе” и Димитър Селенски ще покажат своето виждане за патриотичните емоции, които трябва да ни съпътстват, когато си спомняме за делото на Васил Левски.

„Повод да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Димитров.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина.
Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на създаване на традиции за национална памет.

„Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория» – твърди актьорът Димитър Селенски.

По време на двучасовото представление се редуват „разговори” между Левски и съратниците му, част от които са негови предатели, пресъздаващи душевните им терзания. Дяконът е там, но остава да слуша безмълвен. Зрителите ще станат свидетели на зрелищни сцени, пресъздадени от изпълнителите в ансамбъл „Българе“. Въстания и битки, лични трагедии, ярки личности от българската история в този исторически момент. Спектакълът започва тежко, за да достигне кулминацията си с посрещането на руските войски и всенародната веселба. Всичко това пресъздадено по завладяващ начин с помощта на танцовото изкуство, песните и колорита на българския фолклор.

Спектакълът се провежда със съдействието на Община Стара Загора. Билетите на цена 10, 12 и 15 лева вече са в продажба на касата на Билетен център до Универсален магазин.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top