13,8% от брутния вътрешен продук на България е от туризъм

Областният информационен център – Стара Загора в партньорство с Регионална библиотека „Захари Княжески“ и исторически музей – Стара Загора проведе на 30 май 2014 г. Трета регионална годишна конференция на тема „Европейски възможности за развитие на туризма в регион Стара Загора“, която представи успешни практики  и предизвикателства при реализиране на проекти в сферата на туризма в регион Стара Загора.

Конференцията бе открита от заместник кметът Иванка Сотирова и заместник областният управител Теодора Иванова, които поздравиха участниците и пожелаха Стара Загора успешно да използва своите предимства и туристически възможности и да увеличи посещаемостта на български и чужди туристи в областта.

Над 100 участици – представители на общински администрации, бизнеса, неправителствени организации, учебни заведения от региона дискутираха трудностите и възможностите за развитие на сектор туризъм в областта.

Успешни практики и предизвикателства при реализиране на проекти в сферата на туризма споделиха община Стара Загора с проект „Превръщане на културно- исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“. Интерес сред участниците предизвика изпълняваният от исторически музей проект INSIDDE, с реализацията на който ще се разработи скенер с терахерцови честоти, разкриващ детайли и скрити характеристики на произведения на изкуството.

Проф. Мария Воденска, преподавател по География на туризма в Софийски университет „Св.Климент Охридски“ коментира предизвикателствата пред сектор туризъм в област Стара Загора. Тя сподели, че за 2013 г. 13,8% от брутния вътрешен продукт на страната е от туризъм. 130 хиляди души са заети постоянно в сферата на туризма, а през летния сезон броят им нараства до 300 хиляди. Тя допълни, че туризмът е по-добре развит в планинските и черноморските курорти, но има потенциял за развитие и във вътрешността на страната. Един от основните проблеми е недобрата синхронизация между общинските и областните власти. Основно направление за проектите през новия програмен период трябва да е публично-частното партньорство в областта на туризма.

Специален гост на конференцията беше Илва Густавсон, културен секретар на област Вастра Готаланд. Участниците в конференцията имаха възможност да разгледат подредените в изложба рекламни брошури и материали на проекти в сферата на туризма, финансирани с европейски средства.

Отличната атмосфера и дух на конференцията бяха продължени от чудесните изпълнения на флейта и китара на Александрина Цанева, Огнян Георгиев и Таня Бонева, ученици от Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова", Стара Загора по време на коктейла.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top