Стара Загора ще развива туризъм

Днес в Регионална библиотека "Захари Княжески" се провежда трета регионална годишна конференция на Областния информационен център. Темата тази година е „Европейски възможности за развитие на туризма в регион Стара Загора“.

"Стара Загора за в бъдеще ще става все по-желана туристическа дестинация, която има своите активи. Нужно е да развиваме нашия град, за да бъде той част от туристическия сектор на икономиката", каза в приведственото си слово ръководителят на проекта Георги Симеонов.

Специално за случая в града на липите пристигна Илва Густавсон, културен секретар на област Вастра Готаланд. Тя представи  успешни практики и предизвикателства при реализиране на проекти в сферата на туризма в регион Стара Загора.  Гост на конференцията е и проф. Мария Воденска, преподавател по География на туризма в Софийски университет „Св.Климент Охридски“, която коментира потенциала на регион Стара Загора за развитие на туризма. Тя изказа мнение, че в европейските страни 70% от парите за почивка се дават за развлечения по време на почивката, а останалите 30% за нощувки, храна и транскорт." Поради това като туристическа дестинация трябва да успяваме да задоволим тези изисквания на клиентите."

"Предизвикателствата по отношение на туризма са предизвикателства и пред цяла Европа. Когато ЕС отправя призив, че трябва да се посрещат повече туристи, ное трябва да знаем, че не става въпрос за количество, а за качество", допълни Густавсон.

Пред старозагорци се представиха и възможностите за финансиране на туризма с европейски средства в региона през новия програмен период.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top