Орлин Горанов на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Орлин Горанов, Ивайло Джуров, Крум Гълъбов, Елена Баръмова, Даниела Дякова ще видите на 9 май от 19.00 часа в „Набуко“ на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Зрителите ще се насладят на прекрасните солисти, хор и оркестър броени дни преди гостуването на състава на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата в рамките на 19-я Салон на изкуствата.

Диригент на „Набуко“ и в двата спектакъла през месец май е Маестро Стефан Линев. Участват още солистите на Държавна опера-Стара Загора Емилия Джурова, Борис Тасков, Петър Кунев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

На Старозагорска сцена първата премиера на „Набуко“ е на 17 май 1967 г. с диригент Веселин Ненов, режисьор Стоян Велев и художник Петър Русков, диригент на хора -Богдана Попова.Това е и първата постановка на тази опера извън столицата. Следват премиери през 1982, 1995, 1997, 2001 и 2006 г. Най-новата реализация на този спектакъл се случва през 2011 г., пролетта на 2011 г. 

За спектакъла са ушити 118 костюма за хористите, 22 костюма за 8-те солисти. Много от украшенията са донесени от Полша от сценографа и автор на костюмите Павел Добжицки – бижута, шапки, аксесоари, още пагони, офицерски знаци и др. за военните костюми. За сценографията са използвани над 5 тона желязо и други материали – за направата на огромните стълби, колоди и колонади, огради, зали и тн. Режисьор на спектакъла е германката Анете Лайстеншнайде .

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top