Стартира проектирането на музей литературна Стара Загора

Днес беше дадена заключителна пресконференция по проекта „Общество на граждани и поети". Той има за цел осъществяване на застъпническа и информационна кампания, свързана с каузата за обединяване на местната общност около идеята за възстановяването на Литературния музей в Стара Загора – въпрос, отлаган и "забравян" от местната власт повече от 23 години, обясниха на пресконференция днес отговорникът за проекта Лена Драголова и председателят на УС на Сдружение "Клуб Отворено общество - Стара Загора" Петко Желев.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова припомни , че общинската администрация на кмета Живко Тодоров вече е предприела стъпки за изваждането на музея от забвение и е заложила 100 000 лв. в капиталовата си програма за тази година за пребазирането в източната част на регионална библиотека "Захари Княжески".

"Тази година проектирането ще бъде факт и искаме да си обещаем, че ще се намерят средства това да се осъществи", допълни зам кмета Сотирова.

Това е проблем, свързан с емблемата и символа на града и със старозагорския духовен генезис - феномен, който не е присъщ на нито един български град, убедени са инициаторите, които са спечелили малък проект по Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие. Той е на стойност 18 724 евро и е с продължителност 8 месеца.

Събуждането на местното самосъзнание и на основателната гордост на старозагорци, като наследници на безценно литературно богатство е в основата на идеята за консолидирането им около каузата за предоставяне на подходяща база за Литературния музей в Стара Загора. На това разчита проектът, като конкретен резултат, който да постигне след поставянето на въпроса за решаване от местния парламент.

Организаторите съобщиха, че от дарителската кампания са събрани 118 лв. "Знам, че сумата от 118 лева е малка, но това означава, че 11 души са взели телефоните си и са набрали телефона. Това означава, че те искат да има такъв музей", каза с удовлетворение Драголова.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top