НУМСИ “Христина Морфова“ отбелязва 40 години от създаването си

Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" Стара Загора ще отбележи своя 40-годишен юбилей с поредица от изяви. "За нас е двоен празник тази седмица 40 години от създаване на училището и 125 години от рождението на нашия партон Христина Морфова.", каза директорът на учебното заведение Розета Величкова.

Тя поясни, че ръководството на училището е планирало една юбилейна седмица, в която ще бъдат отбелязани по достойнство тези два празника. Тази вечер от 18.00 часа ще бъде изнесен първият концерт от ученици от клавирната катедра като във втората част на концерта ще участват завършили възпитаници на  НУМСИ "Христина Морфова".

Утре от 18.00 часа в Регионална библиотека "Захари Княжески" ще бъде представен концерт на нестандартен камерен ансамбъл в състав от предподаватели и ученици във формат на музикално-поетична вечер. В края на концерта ще бъдат връчени награди на ученици участвали в конкурс свързан с юбилея на училището. 

Кулминацията по повод отбелязване на двойния юбилей ще бъде в четвъртък денят на рождението на Христина Морфова. Концерт- спектакъл ще бъде изнесен на сцената на Държавна опера Стара Загора. По време на него "наши таланливи ученици от инструменталните и вокалните класове ще бъдат солисти на оркестъра на Операта. Диригент ще бъде маестро Здравко Лазаров", допълни с гордост Величкова.

По настоящем в училището се обучават 330 ученици от подготвителен до 12  клас по четири основни направления- инструменталист, вокалист, актьор драматичен театър и балетист. За тяхното обучение се грижат 57 преподаватели.  Първият випуск на училището е започнал своето обучение през 1978 година и до сега през школовката на НУМСИ "Христина Морфова" са преминали 1050 възпитаници. Много от тях са международни величия като Веселина Кацарова, Антон Бонев и Ивайла Кирова. 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top