ГЕРБ:С фалстарт и правни абсурди започва работата на Районната избирателна комисия в Стара Загора

С фалстарт и правни абсурди е белязано ситуирането на Районната избирателна комисия /РИК/ в Стара Загора. За това алармираха на пресконференция днес народните представители от ГЕРБ Пламен Йорданов, Андон Андонов и д-р Кирил Добрев.

Въпреки решение № 70 на ЦИК, в което се казва, че РИК в Стара Загора встъпва в правомощията си на 4 април, на този ден, както и на 5 и 6 април комисията не е работила. Това само по себе си е сериозно нарушение, тъй като са създадени пречки за подаване на жалби в законно установения срок, смятат депутатите.

„На 4 април представители на общинската организация на ПП ГЕРБ в Гълъбово се опитват да внесат жалба против заповед на кмета на общината Николай Тонев, във връзка с образувана избирателна секция в частен автосервиз, поясни Пламен Йорданов.

Оказва се, че РИК не работи и жалбата няма къде да бъде внесена, а според изборния кодекс заповедта на кмета може да бъде обжалвана в тридневен срок. Имаме сериозни опасения, че вотът в тази секция може да бъде опорочен, а чрез камерите, които са разположени по закон в автосервизите, гласуването ще бъде контролирано”.

Във връзка с този случай народният представител Пламен Йорданов е отправил жалба до ЦИК, относно невъзможността за обжалване на заповедта в РИК. Според него за правния абсурд има две хипотези – едната е, че се готви провеждането на служебен вот и работата на РИК няма никакво значение, или че има сериозна некомпетентност от страна на БСП относно провеждането на изборите.

„Самите консултации за състав на РИК в Стара Загора също са опорочени, посочва Пламен Йорданов. Не е постигнато съгласие Политическа партия между партийте, но в заявлението, което областният управител Живка Аладжова изпраща до ЦИК се твърди точно обратното. Освен това тя си позволява и да предложи състава на РИК. Това е грандиозно превишаване на правомощията на областния управител и е крайно нередно. На заседание на ЦИК от 3 април, което е качено онлайн на сайта на комисията, ясно се чува как в Стара Загора е постигнато съгласие за състава на РИК, което не е вярно. На следващо заседание на ЦИК, което също е достъпно в интернет се посочва, че областният управител е въвел в заблуждение ЦИК, като е подал неясен протокол и заявление. Всички тези факти говорят ясно за безобразията, които се готвят по време на предстоящите избори и е доказателство, че те ще се проведат без да се спазват никакви правила”.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top