115 ученици ще премерят сили в Национална олимпиада по руски език

Средно общообразователно училище Максим Горки - Стара Загора е домакин на Национална олимпиада по руски език. Тя ще се проведе утре от 10.00 часа в сградата на учебното заведение.

Одобрените за участие ученици са 121, като 115 от тях ще вземат участие в състезанието. Те са разделени в 4 възрастови групи ученици. Първата от тях е за деца 5-6 клас, втората- 7-8, третата- 9-10 и най-важната четвърта 11-12 клас.

Най-добрите 5 от последната възрастова група стават и лауреати на олимпиадата като те могат да представят дипломата си от спечелената олимпиада и да кандидатстват във всички висши учебни заведения в страната като оценката им в класирането ще бъде зачетена като отличен. Града на липите е представен от 2 отлични ученички- Валентина Славова от 10 клас и Ива Дикова от 12 клас, възпитанички на СОУ"Максим Горки".

Участниците са от 18 града и 1 село, като училищата които са представени са 35. От руския информационен център , които са партьори по провеждане на олимпиадата предоставят 50 квоти на завършили българи, които могат да кандидатстват за обучение в Русия с осигурена пълна стипендия.

Олимпиадата съвпада с 52-годишнина на училището домакин, което ще отпразнува тази вечер от 18.30 часа в Синдикалния дом своя патронен празник.

Бюджетът, определен от Министерството на образованието и науката за материали, консумативи и награди на Национална олимпиада по руски език, е 1400 лева. Община Стара Загора осигурява допълнително още 3000 лева. Приятели на училището, както и родители на ученици от Максим Горки поемат доброволно част от разходите, уточни директорът на училището Мариана Пенчева.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top