ГЕРБ недоволни от състава на РИК

ГЕРБ настоява за председателско или секретарско място в РИК Стара Загора. Партията ни е най-голямата парламентарно представена, мотивира се по време на консултациите при областния управител Живка Аладжова областният координатор на ГЕРБ Живко Тодоров. Той припомни, че досега председател на РИК е бил представител от управляващата партия, а на опозицията се е давала възможност да влезе в ръководството, за да бъде контролиран изборният процес. „Въпреки, че в предишни години БСП не е била управляваща партия тя е получавала секретарското място в РИК. Затова и ние настояваме за председателско или секретарско място, тъй като е нормално първата по народни представители партия в НС да има своето място, а не да бъде избутана в ъгъла", обясни Тодоров и потвърди, че няма да подпише протокола от заседанието.

Според областния председател на БСП Васил Самарски в Старозагорско „Коалиция за България" е ощетена-въпреки почти изравнените гласове от изборите на ГЕРБ се предоставят седем места в комисията, което гарантира важно място при вземане на решенията, а за социалистите те са с едно по-малко. „Считаме, че ЦИК не е взела правилното решение за разпределяне на местата за 27 МИР, но въпреки това няма да обжалваме. Предлагам да подкрепим националната договореност за разпределение на местата-Коалиция за България да получи председателското място, ГЕРБ и Атака зам.-председателските постове, а секретарското място да бъде за ДПС".

"Виждам, че няма да стигнем до консенсус, поради това ще взема в предвид подкрепеното от 4 партии предложение на ЦИК", каза областният управител Живка Аладжова.

Съставът на Районната избирателна комисия да бъде сходен като този на ЦИК ще предложи областният управител и въпреки недоволството на ГЕРБ решението на Централната комисия ще бъде окончателно.

По време на консултациите за състава на РИК при областния управител Живка Аладжова присъстваха упълномощени представители на партиите в Парламента-ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Атака, НДСВ и Синьо единство.

19-членен ще бъде съставът на РИК: 7 са местата за ГЕРБ, 6 за „Коалиция за България", 2 за ДПС, 2 за Атака и по едно място за НДСВ и Синята коалиция.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top