Ордена на тамплиерите иска канонизацията на жертвите на старозагорското клане

През уикенда се състоя VІ-тия Духовен Събор на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим- Велик Приорат България. Той се проведе в Стара Загора като специални гости бяха ген.-майор Румен Ралчев- Велик Приор на Велик Приорат България и секретарят на Ордена Хермира Георгиева.

За 700-годишнината от екзекуцията на последния Велик магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле българските рицари са изработили възпоменателни медали-монети – златни, сребърни и медни. Комплектът монети съдържа златна, сребърна и медна монета. Всяка от които тежи точно 1 унция. Изработката на монетите е дело на склуптора Спас Кирчев. Общата бройка на изработените монети е 500 като малка част от тях са златни, а най-голяма са медни.  Комплект от ювелирните монети ще бъде подарен на Световния орден и на всеки Приорат по света. Представен бе и възпоменателен плакет в памет на Жак дьо Моле. Неговото житие и мъченическа смърт бяха една от основните теми на духовния събор на рицарите тамплиери. Цялата 2014-а година е посветена на тази трагична гибел.

Издирване, възстановяване и разширяване обхвата на българите светци и икуменизма са другите две теми на дискусията на братята. "Надяваме се скоро да бъде задвижена процедурата за канонизирането на избитите от ордите на Сюлеймана през лятото на 1887 г. 14 500 старозагорци", заяви още Румен Ралчев. Той се е срещнал със старозагорския владика Галактион в събота. Както е известно по инициатива на рицарите-тамплиери бяха събрани над 20 хил. подписа за канонизирането на старазогарските мъченици за вярата и българския род.

Припомняме, че на 5 октомври 2013 старозагорския тамплиер Маноил Манев внесе подписка в Община Стара Загора относно канонизиране на жертвите от старозагорското клане.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top