Световна седмица на глаукомата

Безплатни очни прегледи започват в цялата страна по повод на Световната седмица на глаукомата, която се провежда от 9 до 15 март.

Глаукомата засяга 67 милиона души по света и предизвиква необратима загуба на зрението, ако не се лекува. Редовните профилактични прегледи са от съществено значение: Пациентите могат да загубят до 40% от зрението си преди да разберат, че страдат от глаукома.

Препоръчва на всички хора над 40 годишна възраст и хора с фамилна обремененост (родител от семейството страда от глаукома) да направят първия си профилактичен очен преглед, включващ измерване на вътреочното налягане.

Глаукомата обхваща група дегенеративни очни заболявания, причиняващи увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението. Наричат я още “тихия крадец на зрение”. Обикновено протича безболезнено и се развива бавно във времето. За съжаление, поради “тихото” й развитие едва 50 % от засегнатите в развитите страни знаят за това и предприемат мерки, с които да спрат или забавят прогресирането й.

По данни на Националната глаукомна асоциация в България от глаукома страдат между 60 000 и 80 000 души…

Затова, за да се повиши информираността за това опасно заболяване, Националната глаукомна асоциация и Сдружение „Пациентска организация глаукома" провеждат Седмица на профилактични прегледи, по време на която всеки желаещ може да разбере дали страда от глаукома. Те ще се проведат в София, Русе, Пловдив, Стара Загора и Пещера. Повече от 20 клиники и специализирани кабинети се включват тази година в кампанията.

В Стара Загора прегледите са в Очна клиника „Трошев", бул. „Митрополит Методи Кусев" 61, 10.03-14.03.2014, д-р Трошев, с предварително записване на тел. 042 630 053

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top