Около 60 бежанци настанени в Стара Загора

В Стара Загора се проведе първата координационна среща по въпроса с бежанците в града. Тя беше в рамките на 2 часа и на нея присъстваха представители на множество местни институции-Регионалната здравна инспекция, Бюрото по труда, полицията, Дирекция „Социално подпомагане", БЧК и други. За място на сбирката първоначално бе избран Младежкият дом в града. Минути преди официалния старт обаче се оказа, че тя ще се състои в Търговско-промишлената палата. 

Близо 60 са бежанците, които са настанени в частни жилища в Стара Загора. „Точната бройка на бежанците могат да кажат само от община Стара Загора, които осъществяват регистрацията им. Трудно може да се каже обаче колко са, защото някои от тях след престой тук заминават в други страни от Европа, на тяхно място идват нови. Всички са с хуманитарен статут", заяви Теньо Арабаджиев един от организаторите на срещата.

"Основният проблем е липсата на информация. Бежанците не знаят основните права и задължения, които имат веднъж получили статут на бежанец. В 14-дневен срок те трябва да си намерят жилище, а те не владеят езика и  в следствие на това стават жертви на злоупотреби. Те не знаят езика и се оправят доста трудно", обобщи 

По време на срещата всяка институция или организация сподели по какъв начин работи с бежанците. От тук нататък ще организираме следващи такива срещи на които вече ще можем да обсъждаме конкретни проблеми. Сега сформирахме работна група към която да могат да се обръщат нуждаещите се.

Следващата такава среща се очаква да се проведе след месец, съобщиха организаторите.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top