Д-р Райчинов: Има варианти МЗ да подпомогне МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович

Съществуват възможности Министерството на здравеопазването да подпомогне с еднократно финансиране, но при ясно разписани изисквания МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, без това да се счита като недопустимо държавно подпомагане, заяви в Стара Загора  председателят на Българския лекарски съюз д-р Стоян Райчинов. Той взе участие в среща-дискусия по проблемите на многопрофилната болница и започналите там реформи. "Ще говорим с министъра на здравеопазването, ако трябва и с премиера. Трябва да се изготви една оздравителна програма за болницата. В Закона има член, който позволява държавата да помогне финансово на лечебно заведение, което е във фактически фалит, както е тази болница, но тази помощ да е еднократна", коментира още д-р Райчинов.

Организатор на проявата е регионалната лекарска колегия, участие в нея взе и ръководството на здравното заведение, което е с натрупани през годините над 22 млн лв задължения. По думите на д-р Райчинов това е единствената болница в провинцията от този мащаб с толкова големи просрочени задължения.

За нас най-важното нещо е персонала в болниците и особено лекарите. Това, което се случва в това лечебно заведение е унаследено. Задълженията са трупани с години, а няма нито едно адекватно решение. Това каза в Стара Загора председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Той допълни, че контакта между ръководство и персонал е много важен.

Според него до сега старозагорската болница се е управлявала неадекватно и не е търсена дълготрайна стабилност. Председателят на БЛС е твърдо против политическите назначения в лечебните заведения.

Ако не бъде решен въпросът с дофинансиране на здравната каса със 150-200 млн лв със сигурност ще има протести на лекарите още в началото на второто полугодие, прогнозира председателят на БЛС и припомни, че са внесени две възможности за намиране на решение. Едното е нестигащите пари да бъдат взети от републиканския бюджет, а другото е да бъдат увеличени двойно, от сегашните 4 на 8 на сто детски здравни осигуровки, за които грижата е на държавата.

„Заплащането на едва 4 на сто за здравето на непълнолетните е пълна дискриминация. Обяснението, че това се прави защото държавата не разполага със свободни финансови потоци е нелогично. 16 лв месечно за осигуряването на дете е абсурдно, тези пари не стигат за нищо. Предложили сме от втората половина на годината сумата да стане двойно по-голяма, надяваме се да бъдем чути.”, коментира д-р Райчинов.

България е на последно място в ЕС по отделените средства за здравеопазване, „течовете” идват не от измами за клиничните пътеки, а от начина, по който се провеждат търговете за обществени поръчки. Крайно време е здравното министерство да направи истински одит в болниците, както и да бъде изготвена здравната пациентска карта, подчерта председателят на БЛС.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top