“Вдъхновения“ от живопис и стихове

На 18 февруари (вторник) от 18,00 ч. в Галерия “Байер” ще бъде открита изложбата “Вдъхновения” – живопис Росица Попчева и стихове – Виолета Бончева.

Накратко за авторите:
Росица Попчева
Родена е в Казанлък. Живее в Стара Загора. 1992 г. завършва ВТУ „Св.Свети Кирил и Методий“ – специалност живопис при проф. Русчуклиев
1996 – Самостоятелна изложба в Ст.Загора
2001 – Самостоятелна изложба в Швейцария-гр.Сион
2007 – Галерия „Румфея” Пловдив
2008 – Самостоятелна изложба в „Мини Марица-изток“ – Раднево.
2010 – Самостоятелна изложба Нова Загора, галерия ”Руси Карабиберов”
2012 – Международен пленер Баня Лука
2012 – „Южнобългарски художници“ – Пловдив
2012 – Трето Балканско квадренале „Митове и легенди” Стара Загора
2013 – Самостоятелна изложба галерия „Бургас”.
От 1996 до 2013 г. участва в „Есенен салон“ – Стара Загора. “Вдъхновения” е петата й самостоятелна изложба.

Виолета Бончева
е поет и прозаик от Стара Загора. Нейни разкази и стихове са публикувани в Световна поетична антология, в Мексико, Аржентина, Испания, Гърция и др. Преводач е от испански език и дипломиран преподавател по испански език. Награждавана е многократно в България, Съединените щати и Кралство Испания. Три години пребивава в гр.Монтерей, Мексико, по покана на мексиканския преводач Рейнол Перес Васкес и един месец в Лайпциг при писателката Елена Енгелбрехт. Член е на два творчески съюза. Автор е на следните книги: “Мокър етюд”, “Огледало”, “Повикан миг”, “Няма да има сбогуване”, “В пъпа на Луната” (двуезична), “История на заболяването”, “Голямото сомбреро”.

Росица Попчева:
„В Изложбата „Вдъхновения“ за всяка моя картина има специално написан стих от изключително талантливата поетеса на Стара Загора – Виолета Бончева. С нея не сме говорили предварително за картините, дори не знаеше заглавията. Получи се някакво страхотно пасване, магия… а дори не сме се виждали, работим по Интернет… Ще се радвам да оцените това невероятно партньорство!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top