Премиер,министър и кмет посрещат военните завърнали се от Афганистан

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват в церемония по посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан.

Военният ритуал ще се проведе на централния площад на Стара Загора утре от 11.30 часа и на него ще присъстват министър-председателят Пламен Орешарски, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Кметът Живко Тодоров ще участва в тържествения ритуал по посрещането на военнослужещите от 15-та охранителна рота „Кандахар“ към Международните сили за сигурност в Афганистан. От помощник-националния командир на контингента подполковник Тихомир Димчев, той ще приеме знамето на Стара Загора, което бе на афганистанска земя, заедно с бойците от ротата, по време на шестмесечната им мисия за охраната на летище Кандахар.

В страната ни се завърнаха над 430 военнослужещи от състава на 25-ия контингент - щабни офицери, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа от съветници, военнополицейско подразделение и медицински екип. 16 от военнослужещите са жени, като 7 от тях са включени в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите изпълниха 3469 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове и 3534 механизирани и пеши патрули. Успешно бяха проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top