ГЕРБ: Обединението на болниците закъсня

Днес депутатът от ПП ГЕРБ д-р Кирил Добрев заяви пред журналисти, че не е съгласен с твърдението на министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, относно сливането на 2 старозагорски болници.

"Не е грешка сливането на болниците, грешка беше разделянето им през 1993 години. Не може в един болничен комплекс да има две структури, които съответно да имат 2 еднакви функции- да се разделят операционни блокове, едната болница да има АГ отделение, а другата родилна зала и т.н.", заяви бившия здравен министър.

Той посочи като основна причина за лошото финансово състояние на МБАЛ"Проф. д-р. Стоян Киркович" (Университетска) късното обединение на двете лечебни заведения. "Лошото във финансово отношение е забавянето на обединението във времето. Дублирането на лечебните структури харчи пари. ", допълни Добрев.

Старозагорският депутат припомни, че още 2006-2007 година са започнали да се правят постъпления за обединението на двете болници. Като посочи, че още тогава за това са били съгласни и бившия министър Гайдарски, както и д-р Богдана Димитрова и д-р Мариус Кирков.

От ГЕРБ изразиха тревожност от подготвяните масови съкращения в Болницата. Това се наложи, поради изключително тежкото финансово състояние на здравното заведение и оздравителната програма, която беше предложена и одобрена от Министерство на здравеопазването.

"Притесняват ни масовите съкращения и рискът от това да се намали активността на Болницата. Рисковано е, тъй като и тази реформа се нуждае от пари, което означава, че заплатите и закупуването на нова апаратура ще бъде спряно. Toва ще доведе до намаляване обема на дейноститеи  загуба на  отлично подготвени медицински кадри. Нека не забравяме, че МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” (Университетска) обслужва пациенти от цяла Югоизточна България и е една от най-натоварените болници в страната. ", допълни Добрев.

Народният представител изрази оптимизъм по отношение на намиране на работа за съкратените, в следствие на реформата медици като посочи, че в града има достатъчно частни лечебници, които ще назначат уволнените лекари и медицински сестри.

starozagorci,com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top