Празнуваме Никулден

Днес Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Св. Николай Чудотворец. Празнува се в чест на светеца-покровител на водите, който предпазва хората от потоп и удавяне. В народните представи той е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Другаде пък го изобразяват като старец с дълга брада, каквато е християнската иконографска традиция. Вярва се също, че св.Никола е патрон на търговците и кираджийте, помагал на младите хора да се оженят.

Най-важно място в днешния празник някога заемала трапезата. В нея задължително трябвало да има прясна риба, главно – шаран. Рибата се печела увита в тесто, а ястието се наричало рибник. Шаранът се пълнел с булгур, ориз, стафиди и орехи. Печели се и обредни хлябове – света Петка и свети Никола. Цялото семейство сядало на трапезата, а свещенкитъ я прекаждал, след което взимал опашката на рибата.

Трапезата не се вдигала цял ден, семейството оставало край нея, пеело обредни песни. Преданията гласят, че Свети Никола спасил една гемия от потъване като запушил дупката с шаран. Затова на трапезата той трябва да бъде основно ястие, а останалите гозби задължително са постни – сърми, чушки, фасул, царевица.

Едно време следобеда всички излизали на мегдана за обичайното хоро, наричано на места сгледано, тъй като се хващали всички моми, на които им предстояла женитба.

В народната представа Св. Никола носи първият сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът".На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришивали на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

Жените трябва да внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.

Екипът на StaroZagorci.Com честити на именниците като им пожелава здраве и късмет.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top