Благодарствен плакет за Севастийският митрополит Теодосий

С благодарствен плакет и грамота от името на кмета Живко Тодоров беше удостоен Севастийският архиепископ Теодосий, който изнесе в Стара Загора лекция на тема „Положението на християнското население в държавите от „арабската пролет” и по-специално – в Сирия“.

Негово Високопреосвещенство Теодосий изрази благодарност към българското правителство за подслона, който дава на сирийските бежанци.„В лицето на България и българския народ виждаме приятели, които винаги са ни подкрепяли. Християнството заема значителна част от историята на България. Трябва да познавате историята на вашата църква“, каза още той.

Зам.-кметът Иванка Сотирова поднесе благодарности и увери госта, че всички българи, като истински християни, сме съпричастни към съдбата на бежанците от Сирия.

Севастийският архиепископ Теодосий  от Православната църква на Йерусалим е роден през 1965 г. в Раме (Горна Галилея) със светското име Атала Хана. Изучава теология в Йерусалим и Гърция. През 2001 г. става говорител на Православната патриаршия на Йерусалим. Международно известен с активната си защита на палестинската кауза, заради която е бил арестуван от израелската окупационна власт. Той е доктор хонорис кауза на Богословския институт в София.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top