30% съкращения в МБАЛ “Стоян Киркович“

Патова ситуация, ужасяващи цифри, безобразна корупция, така представителите на Обществения консултативен съвет към Областния управител дефинираха тежкото положение в МБАЛ „Проф. Стоян Киркович”. Тревожната картина обрисува изп. директор проф. Петрана Чакърова пред Съвета чрез диаграми, информиращи за основните болнични параметри, водещи лечебното заведение от години към загуби.

Проф. Чакърова представи сравнителни анализи по години и месеци на приходите и разходите, на разминаванията в числата, подавани от ръководителите на дублиращи структури, както и многобройния списък с фирми, чакащи плащания по различни услуги. Анализите й сочат, че общият състав на здравното заведение е 1 688 души, а болничните легла са 739, записани в щатното са 1 521 човека. Нито една двойна структура не е ликвидирана след сливането на двете болници м.г.

Университетската болница е  влезнала в механичния съюз със 7 млн. лв задължения, а многопрофилна – с 13 млн. лв. След сливането, към старите задължения се прибавят и нови - 2,5 млн. лв. Днес общият размер на задълженията е 21 млн лв, 17 млн. лв от тях са просрочени към доставчици на лекарства, медицински консумативи, за хранене, за пране, за услуги и много др. Само на фирмата за пране, с която е сключен неефективен договор, се дължат 1 млн. лв, за електоренергия – 838 хил. лв.

Сред щатния персонал има и 100 мъртви души, които получават и заплата. МБАЛ „Проф. Стоян Киркович” обслужва пациенти от цяла Югоизточна България и не могат да бъдат  затворени социални отделения, които частните болници не финансират в своите структури, тревожно подчерта изп. директор проф. Чакърова, която има своя проект за оздравяване на Болницата, но без обществена подкрепа и държавна намеса е невъзможо.

Членовете на Обществения консултативен съвет единодушно предложиха да се въведат драстични мерки и да се сезират полицията и прокуратурата за пълна проверка и да се намерят виновниците за драматичното положение на Болницата. Решенията на гражданите са да се направи независим одит или икиномически анализ, да се потърси помощ от държавата, като финансова подкрепа от трите министерства на здравеопазването, образованието и икономиката и енергетика, както и от общините.

Коментирай!

#1
Анонимен! - 2013-10-24 16:28:26

Ужас!

#2
незнаещ - 2013-10-25 00:15:46

фирмата за пране е на доктора желев доставчиците също гледай докторке и режи паразитите ,но едва ли защото сте от един партиен отбор

#3
Д- Ох Боли - 2013-12-06 19:51:46

От няколко години здравното заведение потъна в корупция. Задължително плащане на ръка-98,99%. Завеждащ отделенията сканират само със заможни пациенти и се занимават само с тях. Заприличаха на брокери от фондовата борса. Никакви данъчни задължения. Един пример - пациентската такса към джипито - без данъчен приход. Плащанията на ръка към зъболекари и лекари в частните кабинети - 100% сива икономика. Безобразията са безкрайни...моля прокуратурата да се самосезира....

Още новини

Scroll To Top