„Севилският бръснар“ претендент за наградата „Кристална лира“

Спектакълът „Севилският бръснар” /адаптация за деца/ на Държавна опера-Стара Загора е номиниран в категорията „Постановъчен екип” за Наградата „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Номинацията е направена от председателя Радка Михайлова и всички членове на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при Общински съвет-Стара Загора.

Тази модерна адаптирана за деца постановка бе реализирана със средства от общинския Календар за културни дейности за настоящата година.

„Номинирането ни е успех и признание не само за постановъчния състав, а за Опера Стара Загора. Изключително сме радостни, че журито е оценило идеите ни и реализацията им в този спектакъл, който въвлича децата в магията, наречена Опера, разкрива им тайните и на създаването на оперната продукция” – споделя режисьорът Славчо Николов. На 1 ноември в НДК ще бъдат връчени наградите на всички победители в отделните 15 направления/ жанрове/ в музикално-изпълнителското и танцово изкуство на Наградата „Кристална лира” – в присъствието и на всички номинирани, съобщиха от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Скоро номинациите ще бъдат публикувани на сайта на съюза.

От премиерата на 17 април 2013 година на сцената на Държавна опера Стара Загора „Севилският бръснар” се радва на силен интерес и е добре приета от младата публика. В постановъчния състав освен режисьора Славчо Николов са още: художник на декора – Александър Гьошев /преподавател по „ Илюстрации“ в АМТИИ, Пловдив/, хореограф – Ромина Славова /балерина в Старозагорска опера, магистър по балетна педагогика в АМТИИ, Пловдив/. Музикалните номера са подготвени от диригента Здравко Лазаров.

Спектакълът се реализира изцяло с артисти на Държавна опера Стара Загора - Фигаро е Иван Кабамитов, Граф Алмавива – Ивайло Йовчев и Марк Фаулър, Розина – Яница Нешева, Доктор Бартоло – Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Петър Янкулов и Ивайло Джуров /гост/.

 Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от балета на Старозагорска опера – Петя Вънева и Яна Кафалиева представят ролята на Берта, Ивелин Христакиев е Евел, а Александър Желев и Драгомир Христов – Лаженест. По време на цялото действие на сцената е и пианистката Мануела Манолова, която съвсем по френски може да наречем „ Човекът-оркестър“.

На 15 октомври от 11,00 ч. е първото за новия творчески сезон представление на „Севилския бръснар”. Малките ни зрители, разположени на сцената, ще попаднат в Севиля през 18 век, ще станат част от една заплетена любовна история, която въпреки всички препятствия – завършва щастливо!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top