Стара Загора: Кметът на Ню Йорк дава шанс и на Стара Загора

Кметът на Ню Йорк дава шанс и на Стара Загора

Фондацията на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг "Bloomberg Philanthropies" провежда ежегоден конкурс. В него могат да се включат всички европейски градове като условието за участие е те да са с над 100 000 души население. "Mayors Challenge" 2013-2014 ще разгледа и идеите на Стара Загора, тъй като градът ни ще участва в предизвикателството тази година.

Различните градове ще участват чрез предложение на иновативни и смели идеи, касаещи решаването на наболели проблеми. Като примерни казуси за разрешаване се посочват "подобряване на обслужването на гражданите, създаване на възможности за повишаване на ефективността на управление, по-добро взаимодействие с обществеността, както и иновации в здравеопазването, опазването на  околна среда, образованието, работата с малцинствата", а още едно съществено изискване е те да бъдат приложими навсякъде, за да може по този начин не само да се финансират най-уникалните и практични предложения, участвали в конкурса, но и да се даде пример и на други европейски градове, пред които стоят подобни задачи за решаване.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров вече е провел първа работна среща по повод на конкурса на Блумбърг и е разговарял с представители на различни неправителствени, работодателски и младежки организации. Освен това, той е инициирал откриването на открит форум за предложения като всеки желаещ може да изпрати идеите си на електронен адрес:
szidea@starazagora.bg

Стара Загора трябва да се регистрира до 11 ноември т.г., а срокът за излагане на предложенията за всички градове е 31 януари 2014 г. През април догодина следва да бъдат обявени 20-те финалисти, а през май с участие на техни представители ще се състои форумът Bloomberg Ideas Camp, на който водещи специалисти от различни сфери по политика, програмиране и иновации ще помогнат на всеки участник да обогати и доразвие своите креативни разработки преди да ги представи в окончателния им вариант в средата на лятото.

Общо 5 проекта ще бъдат номинирани за най-добри през октовмри 2014 г. Градът, който ще спечели първото място, ще получи финансиране на стойност от 5 млн. евро. Останалите 4 града ще получат поощрение от по 1 млн. евро.

Уебсайтът на конкурса можете да разгледате на този адрес:
www:/mayorschallenge.bloomberg.org

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top