ВИДЕО: Старозагорската болница с опасност за живота (обновена)

При посещението си в университетска болница МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева заключи, че това е болницата в най-трагично състояние. Тя заяви, че в момента здравното заведение е на практика фалирала.”Болницата в Стара Загора е символ на абсурда в страната”, заяви министърът.

Просрочените задълвения към момента на болницата са към 17 милиона, а общо задълженията са над 22 мимиона.Тези задължения надхвърлят балансовата стойност на дружеството, която е 14 милиона лв.”Това, разбира се, не означава, че ние ще я закрием и ще оставим Стара Загора и шест други области, в което тази болница обслужва пациенти”, каза министърката.
Истина е, че аз съм не само притеснена, а съм и много ядосана, защото предишното управление не си позволиха да закрият над 15 лечебни заведения. Но да допуснеш структурно определяща болница за шест области да фалира – това минава всякакви граници на разумното. Очевидно тежката артилерия оставя след себе си пустиня, а не здравеопазване, заяви министър Андреева.

Андреева се ангажира, че съвместно с ръководството на болницата, новият директор д-р Петрана Чакърова,  до месец, ще се направи оздравителен план на дружеството, в който ще бъдат включени всякакви мерки, дори и драстични. Тя допълни, че ще бъдат направени и структурни промени.

Планът ще бъде обсъден със синдикатите и с Инспекцията по труда. Министерството на здравеопазването ще помогне с каквото може за спасяването на старозагорската болница, чиито задължения продължават да се трупат.

60 % от приходите на лечебното заведение отиват за лекарства. Ако не бъдат извършени плащания към Либра и Софарма, двете фирми ще преустановят доставката на лекарства, коментира изпълнителният директор на болницата проф. Петрана Чакърова.

В момента в тази болница живеят две отделни болници, които механично обаче са обединени в едно юридическо дружество, заяви д-р Андреева. Тя посочи, че това е лечебно заведение, което не е преструктурирано, все още в нея съществуват дублиращите се по функция и дейност "отделение" и "клиника". Това е болница, която в години е натрупала тежки задължения и просрочия, които продължават да се трупа, заяви министърът на здравеопазването. Тя е категорична, че задълженията ще продължават да се трупат докато болницата не се изгради като лечебно заведение по смисъла на всички закони за лечебните заведения.

До края на годината ще бъде свикано ново Общо събрание, с което ще се цели успокоение на работещите в здравното заведение.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top